Hírek

2007.09.21. 09:48

Dőlni fog a pénz a vidéknek

A pesszimistáknak nem lett igazuk, az Európai Unió elfogadta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot (ÚMVP). Így bő hat év alatt ezermilliárd forintra számíthat a mezőgazdaság.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A grafika nagyításához kattintson ide!
[/caption]„Az Európai Unió vidékfejlesztési bizottsága egyhangú szavazással elfogadta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot” – jelentette be csütörtökön Gráf József. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hozzátette: Magyarország ezzel az uniós országok első harmadában van az elfogadott vidékfejlesztési tervek tekintetében. A miniszter láthatóan elégedetten számolt be arról, hogy a 2007-2013. közötti évekre szóló program elfogadásával a magyar mezőgazdaság részére 5 milliárd euró – több mint 1000 milliárd forint – fejlesztési forrás nyílik meg, ebből 3,8 milliárd euró a közösségi rész, a fennmaradó hányad magyar nemzeti kiegészítés. „De, számítások szerint, bankhitelek segítségével összesen mintegy 2000 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg a magyar agráriumban és a vidéken” – hangsúlyozta Gráf József.

A legtöbbet a mezőgazdasági és erdészeti szektor versenyképességére költhet az ország, hiszen 592 milliárd forint felhasználását fogadta el a bizottság, ami a források 48 százalékát teszi ki. A források 35 százalékát szánják a környezetvédelmi és természeti környezet fejlesztésére, azaz 407 milliárd forintot. A vidéki életminőség javítására pedig 173 milliárd forintot szavazott meg hazánknak az Európai Unió. „Tehát a források csaknem felét a versenyképesség javítását szolgáló technikai megújításra és szerkezet átalakításra, telepek megújítására fordítják. Míg munkahelyteremtésre, az összes forrás kétharmadát szánják” – emelte ki a miniszter. Gráf József elmondta: a terv elfogadását követően sorra indulnak a vidékfejlesztési programok, összesen mintegy 60 pályázati jogcím lesz. Számítások szerint a fejlesztési programban falvanként átlagosan 8-10 olyan beruházás valósulhat meg, amely munkahelyet teremt, vállalkozást segít.

A Fidesz szerint az EU által elfogadott vidékfejlesztési program legnagyobb hibája, hogy olyan feltételeket szab, amelyek alapján a nagyüzemek jutnak hozzá a támogatások legnagyobb részéhez. „Szerintünk elfogadhatatlan, hogy a családi gazdálkodók gyakorlatilag kiszorulnak a támogatási lehetőségekből, ugyanis ez a réteg az összes pályázati forrásnak csupán néhány százalékában reménykedhet. Ellenben az MSZP-hez közel álló tsz-alapú tőkés nagybirtokrendszeri kör komoly forrásokra számíthat” – mondta Font Sándor. A Fidesz agrárpolitikusa hozzátette, a pályázatoknál a kormány olyan magasan határozta meg az úgynevezett életképességi mutatót, hogy a családi gazdálkodók nem is tudnak pályázatot beadni, hiszen ennek a mutatónak nem felelnek meg.

Font Sándor az életképességi mutatóról elmondta: ezt olyan adatok alapján határozzák meg egy-egy mezőgazdasági üzem esetében, mint például a termőföld nagysága, az éves árbevétel, a lábas állatok száma. „Szintén elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormány ezt a koncepciót nem nyújtotta be a parlamentnek, így ott nem tudtuk elmondani véleményünket. Igaz, hogy a társadalmi vitában elmondhattuk álláspontunkat a civil szervezetekkel együtt, ám ezekből a javaslatokból a kormány gyakorlatilag semmit nem fogadott el” – szögezte le Font Sándor.

Nem gyáva nyusziként kell tárgyalni Brüsszellel

„Végtelenül örülök, hogy az Európai Unió elfogadta a vidékfejlesztési programot, hiszen mondjuk tavaly decemberben erre senki nem látott komoly esélyt. Ennek a sikernek az a legfontosabb tanulsága, hogy nem gyáva nyusziként kell kimenni tárgyalni Brüsszelbe” – mondta lapunknak Horváth Gábor. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára szerint a Fidesz állításai azért szakszerűtlenek, mert a fiatal, kezdő gazdálkodók plusz támogatásokat kapnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!