Hírek

2007.09.03. 18:29

Csökkentené a hús áfáját a miniszter

Tovább lobbizik a mezőgazdasági miniszter annak érdekében, hogy csökkenjen a húsok általános forgalmi adója. Szerdán viszi a kormány elé az élelmiszer-áremelkedés megfékezésére vonatkozó javaslatait Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter – közölte hétfőn újságírók előtt a tárcavezető.

Z. H.

A miniszter elmondta, hogy az előterjesztésben szerepel majd a tőkehús áfájának csökkentésére vonatkozó indítvány is. Meggyőződése ugyanis, hogy ez a lépés maga után vonná egyéb hústermékek árának csökkenését is. Gráf nem rejtette véka alá, hogy más érintett tárcák vezetői egyelőre elzárkóznak az áfacsökkentéstől. A miniszter hozzátette még, hogy az agrártárca a takarmányárak mérséklésével is megpróbálja segíteni az ágazati szereplőket. A baromfihús árát idén már többször emelték, összesen több mint 20 százalékkal. Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke szerint még az idén további 20 százalékos áremelés várható. A marhahús 10-15 százalékkal drágul. A sertéshús ára egyelőre nem emelkedik, de szakértők szerint erre néhány héten belül sor kerül majd.

A miniszter arról nem beszélt, hogy a kenyér, a tej, vagy a tojás áfáját is csökkentené-e, pedig ezek ára is emelkedik ősztől. A tejért és tejtermékekért 5-12 százalékkal kell majd többet fizetni, s akár 50 forintra is nőhet egy tojás ára.

„A Fidesz szerint a fogyasztók érdekében meg kell fékezni a piacon tapasztalható élelmiszerár-emelkedést” – mondta hétfőn Budapesten Font Sándor, a Fidesz szakpolitikusa, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke. A politikus emlékeztetett arra, hogy másfél hónappal ezelőtt már jelezték, hogy a szélsőséges időjárás miatt várható az élelmiszerek áremelkedése. A Fidesz akkor kezdeményezte, hogy a mezőgazdasági termelőknek juttassák vissza azt a 25 milliárd forintot, amelyet korábban elvontak tőlük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!