Hírek

2007.09.12. 17:57

Agyonnyomta áldozatait a halálbusz

Tízperces késést akart behozni az a 40 éves buszsofőr, aki a Körös Volán járművével tegnap reggel Bélmegyer külterületén az eső áztatta úton, egy balkanyarban lehajtott az árokba, és felborult. A tömegszerencsétlenségben hárman vesztették életüket, huszonheten megsérültek.

Nyemcsok László

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]Középkorú édesapa veri tenyerével a sáros földet a zuhogó esőben szerdán délelőtt Bélmegyer külterületén. Tizennyolc éves kislányát siratja, aki percekkel azelőtt halt meg: a tömegszerencsétlenség legfiatalabb áldozata lett. A lány iskolába igyekezett volna, de oda már soha többet nem érkezik meg.

A békéscsabai székhelyű Körös Volán menetrend szerinti járata Vésztőről indult el szerdán reggel, hogy Bélmegyert és Tarhost érintve megérkezzen Békés városába. Bélmegyert elhagyva, egy balkanyarban a sofőr elveszítette uralmát járműve felett, lehajtott az árokba és a busz felborult. A bal oldalon helyet foglalók rázuhantak a jobb oldalon ülőkre, ezáltal kitörtek az ablakok és az ajtók. Az utasok közül többen is kizuhantak, közülük hárman életüket vesztették, agyonnyomta őket a tehetetlensége miatt 30—40 métert csúszó busz. A halálos áldozatok közül ketten bélmegyeriek — a 18 éves lány és egy 42 éves nő —, a harmadik, egy 65 éves férfi, békési.

A vésztői Balogh Jenőt súlyos kézsérülésekkel és zúzódásokkal vitték a bélmegyeri baleset után a békéscsabai kórház sürgősségi osztályára. Csütörtök délután már nem a sérülései miatt bánkódott, hanem annak örült, hogy egyáltalán életben maradt. — Egy pillanat az élet, ezt éreztem, amikor borult a busz, én pedig kapaszkodtam a gépjármű belső korlátjába — emlékezett. — Jajveszékelést hallottam, közben estek rám a másik oldalról az emberek. Szerencsére tudtam tartani magam, és nem zuhantam ki az ablakon.

Balogh Jenő elmondta, hogy ő Vésztőn szállt fel a buszra, és valóban tíz percnyi késéssel érkezett a járat ahhoz a megállóhoz, ahol ő felült a járműre. Társaival együtt úgy érzékelték, hogy a sofőr megpróbálta behozni a késést, ugyanakkor az esős időben azt a kanyart nem lehetett volna ekkora sebességgel bevenni. — Bevásárolni mentünk volna Békésre az asszonnyal, erre most itt fekszünk Békéscsabán, a sürgősségi osztályon, két külön kórteremben — magyarázta Balogh Jenő. Az őt körülállók közül ifjabb Balogh Jenő hozzátette, ő is ezzel a busszal ment volna Békésre, de elaludt.

Bajnai Gordon szerint a mentés szakszerűen zajlott

Rendőrségi helikopterrel érkezett Bélmegyerre Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, valamint Garamhegyi Ábel, a közlekedési tárca államtitkára. Bajnai és Garamhegyi a kormány és Gyurcsány Ferenc kormányfő nevében részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak. Bajnai Gordon kiemelte: a mentés rendben zajlott le, hét mentőautó és három mentőhelikopter nagyon rövid időn belül a helyszínen volt. Még az ősszel tovább erősítik az Országos Mentőszolgálatot és a légimentést. Garamhegyi Ábel hozzátette, a szentesi légibázis kialakítása a közbeszerzési eljárás lefolytatása után idén megkezdődik. Ennek megvalósulása után a keleti országrészben feleannyi idő alatt érkezhetnek ki a mentőhelikopterek, mint jelenleg.

— A buszon az utasok túlnyomó többsége vésztői és bélmegyeri volt — tájékoztat a Békés megyei rendőrség sajtóügyeletese, dr. Virág Zsuzsánna. — Tizenöt mentőautó, tíz tűzoltójármű, ugyanennyi rendőrségi gépkocsi érkezett rövid időn belül a helyszínre. Három mentőhelikopter is leszállt, az életveszélyes sérülteket elszállították a debreceni, valamint a szolnoki kórházba. A súlyosan és könnyebben megsérült utasokat a békéscsabai, a gyulai és a berettyóújfalui kórházba vitték.

Beszélgetésünk közben megérkezik a Körös Volán autómentő járműve, és kiemelik a buszt az árokból. Megrázó a látvány. Kitört szélvédő, ablaküvegek és ajtók, amelyeken kizuhantak a mit sem sejtő utasok. Megtudjuk, hogy a busz sofőrje megúszta könnyebb sérüléssel a történteket. Két hete dolgozik a Körös Volánnál, de Szarvas Péter vezérigazgató szerint minden egészségügyi felmérésen és próbavezetésen megfelelt. Ezen az útvonalon sem először járt. Maga a busz egy négyéves, műszakilag rendben tartott jármű.

Szarvas Péter hangsúlyozta, a Körös Volán egyenként 100 ezer forintot ajánl fel gyorssegélyként az elhunytak hozzátartozóinak, és vállalják a temetések költségét. Nemes Gyula, az Allianz Hungária Biztosító Zrt. területi vezetője kiemelte, ők is megrendüléssel értesültek a szerencsétlenségről. A Körös Volán valamennyi biztosítási díját befizette és a kötelező felelősségbiztosítás által az utasok dologi és egyéb kárát rendezik. Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere őszinte részvétét fejezte ki a busztragédiában elhunytak családjainak.

— Budapestre tartottam egy tárgyalásra, de a tragédiáról értesülve azonnal visszafordultam — sóhajt Szarvas Péter. — Azonnal belső vizsgálatot rendeltem el, hogy kiderítsük a szerencsétlenség lehetséges okait. Ami tény, a sofőr két nap pihenőidő után ült a volán mögé, tehát fáradtságról szó sem lehetett.

Magukba roskadva, szinte egyszerre érkeznek a helyszínre az érintett települések polgármesterei, a vésztői Kaszai János és a bélmegyeri Dán Márton.

— Mindenki reménykedik, hogy a hozzátartozója nem volt ott a haláljáraton. Közben én kapom a rendőröktől a jelentést, hogy ki, miként sérült meg, és erről igyekszem tájékoztatni a lakosságot — hangsúlyozza Kaszai János.

Szalay Zsolt, a békéscsabai rendőrkapitányság osztályvezetője elmondja: halálos tömegszerencsétlenség okozásának gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást a sofőr ellen. Ezért akár nyolc év börtönt is kaphat.

Közben a polgárőrök az árokból szedegetik a buszból kihullott tárgyakat, eszközöket. „Ez embertelen” — szólal meg egyikük. Azt senki nem kérdezi tőle, hogy a könnyektől vagy az esőcseppektől nedves-e a szeme.

Két év busztragédiái

2006. január 7.

— Székesfehérvár közelében a 7-es főúton árokba borult egy Volán busz. Három halott, 18 sérült.

2006. február 25.

— A Ferihegyi gyorsforgalmi úton egy többségében szerb utasokat szállító emeletes busz egy magasságkorlátozó kapunak ütközött. Két halott, 32 sérült.

2007. június 16. — A Győr-Moson-Sopron megyei Beled község közelében árokba borult egy lengyel zarándokokat szállító autóbusz. Egy halott, 28 sérült.

2007. július 13. — Egy Volán-busz és egy személyautó ütközött össze Budapesten, a régi Fóti úton. A helyszínen ketten életüket vesztették, négyen megsérültek.

2007. július 19. — Makó közelében a 43-as főúton egy román állampolgárokat szállító turistabusz összeütközött egy trélerrel. A busz a vasúti sínekre zuhant. A balesetnek 8 halálos áldozata és 18 sérültje volt.

Volán járművével tegnap reggel Bélmegyer külterületén az eső áztatta úton, egy balkanyarban lehajtott az árokba, és felborult. A tömegszerencsétlenségben hárman vesztették életüket, huszonheten megsérültek. Nyemcsok László Két év busztragédiái 2006. január 7.

— Székesfehérvár közelében a 7-es főúton árokba borult egy Volán busz. Három halott, 18 sérült.

2006. február 25.

— A Ferihegyi gyorsforgalmi úton egy többségében szerb utasokat szállító emeletes busz egy magasságkorlátozó kapunak ütközött. Két halott, 32 sérült.

2007. június 16. — A Győr-Moson-Sopron megyei Beled község közelében árokba borult egy lengyel zarándokokat szállító autóbusz. Egy halott, 28 sérült.

2007. július 13. — Egy Volán-busz és egy személyautó ütközött össze Budapesten, a régi Fóti úton. A helyszínen ketten életüket vesztették, négyen megsérültek.

2007. július 19. — Makó közelében a 43-as főúton egy román állampolgárokat szállító turistabusz összeütközött egy trélerrel. A busz a vasúti sínekre zuhant. A balesetnek 8 halálos áldozata és 18 sérültje volt. Bajnai Gordon szerint a mentés szakszerűen zajlott Rendőrségi helikopterrel érkezett Bélmegyerre Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, valamint Garamhegyi Ábel, a közlekedési tárca államtitkára. Bajnai és Garamhegyi a kormány és Gyurcsány Ferenc kormányfő nevében részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak. Bajnai Gordon kiemelte: a mentés rendben zajlott le, hét mentőautó és három mentőhelikopter nagyon rövid időn belül a helyszínen volt. Még az ősszel tovább erősítik az Országos Mentőszolgálatot és a légimentést. Garamhegyi Ábel hozzátette, a szentesi légibázis kialakítása a közbeszerzési eljárás lefolytatása után idén megkezdődik. Ennek megvalósulása után a keleti országrészben feleannyi idő alatt érkezhetnek ki a mentőhelikopterek, mint jelenleg. Fotó: Lehoczky Péter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!