Hírek

2007.09.24. 18:17

56 milliárd a magyarországi ivóvíz arzénmentesítésére

Magyarországon csaknem 900 település lakói szenvednek hátrányt, mivel nem megfelelő minőségű az ivóvíz.

Szabados Balázs

Az ivóvíz minőségének javítására a 2007-2013 közötti időszakban 200 milliárd forint értékű uniós keret áll rendelkezésre, ebből az idei és a jövő évben összesen 56 milliárdra pályázhatnak a kistérségi társulások, illetve önkormányzatok – jelentette be Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter hétfőn az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban.

A nem megfelelő vízminőség Magyarországon 2,5 millió embert egészségét veszélyezteti kisebb-nagyobb mértékben. Ebből 900 település 1,5 millió lakója olyan területen él, ahol az ivóvíz arzén-szennyezettsége az európai uniós határérték (10 mikrogramm/liter) felett van. Különösen súlyos a helyzet 74 magyar településen, hiszen az általuk fogyasztott ivóvíz arzéntartalma literenként 30 és 50 mikrogramm között van, mintegy 210 ezer embert érint a probléma. Ezek a helyek leginkább az Észak- és Dél-Alföld területein, illetve kisebb kiterjedtségben ugyan, de Baranya és Borsod bizonyos részein találhatók – tájékoztatott Kovács Kálmán környezetvédelmi és vízügyi szakállamtitkár. Elmondása szerint az észak-alföldi program előkészítésére 750 millió, míg a Dél-Alföld programjára 1 milliárd 524 millió forintot biztosított a hazai költségvetés 2005/2006-ban.

Falus Ferenc, országos tisztifőorvos szerint a szűrővizsgálatok közül az ivóvíz vizsgálata, s kiváltképp az arzéntartalom csökkentése a legfontosabb. Magyarországon – összehasonlítva az európai országok zömével – kitűnő az édesvíz-tartalék, az arzén magas koncentrációja geológiai adottság, és a 200-500 méter mélységben fellelhető vizekre jellemző. Kiemelte: a magas arzéntartalomú vizek fogyasztása csak évtizedek alatt fejti ki negatív hatását. Ezeken a területeken elterjedtebb bizonyos rákbetegségek (bőr-, hólyag-, tüdő-, veserák) száma, illetve megnőtt a koraszülések gyakorisága, derül ki egyértelműen az Országos Környezet-egészségügyi Intézet által elvégzett vizsgálatokból.

Bajnai szerint az önkormányzatok hajlandósága nélkül mit sem ér az arzénmentesítésre fordítható összeg. A kormány a szándék erősítése érdekében kedvezményes hitelkonstrukciót dolgozott ki. A Magyar Fejlesztési Banktól igényelhető hitel kamatának 75-80 százalékát az első 5 évben az állam fizeti az önkormányzatok helyett, valamint a törlesztésre is öt év türelmi időt kapnak a helyhatóságok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!