Hírek

2007.08.27. 17:15

Így írnak ők (rólunk)

Erős túlzás lenne azt állítani, hogy pozitív képet festettek hazánkról a külföldi lapok a Magyar Gárda megalakulása kapcsán. Elintézhetőe-e ez egy legyintéssel, vagy azért mégis számít, hogy nem egyedül élünk Európában?

Stanga István

Mi tagadás, nem túl gyakran fordul elő, hogy Európa szinte valamennyi újságja foglalkozzon egy magyarországi eseménnyel. Nos, a Magyar Gárda megalakulása kapcsán ez mégis megtörtént. Azt persze, nem mondhatjuk, hogy szerencsére, ugyanis az írások szinte kivétel nélkül meglehetősen dehonesztálóak ránk nézve, s ha ezt mondom, akkor még semmit sem éreztettem abból a kemény, elítélő, olykor pedig gunyoros hangból, amely a cikkeket jelemzi. Természetesen egy kézlegyintéssel is el lehet(ne) intézni a dolgot, hogy tudniillik ki nem szarja le a külföld véleményét, ám a helyzet nem ilyen egyszerű. Már nem a végtelen pusztákon élünk, hanem Európa közepén, ráadásul egy nagy közösségben, így aligha tehetjük meg, hogy nem figyelünk a „szomszédainkra” és a szövetségeseinkre.

Ha valaki figyelmesen átböngészi a lapokat, akkor a gárda megalakulása kapcsán a legtöbbször a „neonáci”, „fasiszta”, „antiszemita”, „homofób”, „romaellenes” jelzőkkel találkozhat. Az egyik cseh lap (Mladá Fronta Dnes) szerint „nem történelmi filmet forgattak szombaton Budapesten, hanem a fasizálódó Jobbik mozgalom mutatta be a közvéleménynek félkatonai alakulatát”, míg  egy szlovák liberális újság szerzője úgy játja, egyenesen röhejes arra gondolni, amint 56 gárdista várja a nacionalista Slota Szlovákiából Budapest elpusztítására küldött tankjait. A cikkíró mellesleg azt is megjegyzi (s ezt már nem viccesen), hogy Slotáék valóban aggodalommal figyelik a gárdával kapcsolatos dolgokat.

A német lapok némelyike mint a „demokráciát fenyegető veszélyt” mutatja be a Jobbik alakulatát. A konzervatív Die Welt úgy véli, hogy a magyarok többsége azért képes felismerni, hogy „itt egy rasszista, polgárháborús hadsereg csírasejtje keletkezik”, az ugyancsak konzervatív szellemiségű osztrák Die Presse pedig a „Magyarország szégyene” címet adta anyagának, s ehhez csatolta a „Náci újjáéledés” alcímet.

Lehet, hogy nem kizárólag a külföldi reakcióknak tudható be, de tény, hogy annak a Fidesznek az alelnöke, amely az említett lapok egyikétől-másikától kemény bírálatot kapott amiatt, hogy nem teszi egyértelművé a véleményét, most azt mondta, a Magyar Gárda rossz az országnak, az itt élő embereknek. (Pokorni Zoltán ezt még megfejelte azzal, hogy Gyurcsánynak viszont olyan jól jön, mint egy falat kenyér, hiszen addig se Magyarország állapotáról folyik a szó.) A hazai pártok, politikusok  tudják, hogy számos országból figyelik, milyen álláspontra is helyezkednek a gárdával kapcsolatban. Hiszen – mint mondtam – nem tehetünk úgy, mintha egyedül lennénk Európában. Abban az Európában, amely most enyhén szólva sem a magyarok dícséretétől volt hangos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!