Hírek

2007.07.17. 17:05

Új szabályok a vendéglátásban

Szerdán lép életbe a vendéglátást szabályozó új rendelet. A legfontosabb változás, hogy az éttermeknek és a közétkeztetőknek termékenkénti anyaghányad-nyilvántartást kell vezetniük.

Tóth M.

A nyilvántartás – egyebek mellett – tartalmazza a tíz adaghoz (a közétkeztetésben száz adaghoz, illetve cukrászati készítményeknél formára, darabra kell nyilvántartani) felhasznált összetevők nevét és mennyiségét, továbbá az adalékanyagok megnevezését és mennyiségét is. A termékeket csak az anyaghányad-nyilvántartás szerint lehet elkészíteni. S ha étterem leveszi az adott ételt a kínálatából, a nyilvántartás akkor is még egy évig meg kell őriznie.

Ez bizonyos szempontból könnyítés, eddig ugyanis – 2004. május elsejétől – egy úgynevezett gyártmánylapot kellett vezetniük a vendéglátósóknak Ezt a kötelezettséget azonban a mostani rendelet megszünteti. A gyártmánylapnak ugyanis nem csupán az élelmiszer egységnyi mennyiségére, illetve adagra számított összetételét, hanem az előállítási eljárás rövid leírását is tartalmaznia kellett. Ezért az új szabályozás életszerűbb és közelebb áll a szakmához – mondta el érdeklődésünkre Háber Tamás, a Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke.

A szerdán életbe lépő rendelet szerint a vendéglátó kötelessége a közegészségügyi követelményeknek való megfelelés. Olyan terméket, amelynek a minőségmegőrzési ideje lejárt, élelmiszer-összetevőként felhasználni tilos. Amennyiben a vendéglátó vagy annak felelős alkalmazottja észleli, hogy valamely termék megbetegedést okozott, annak a kiszolgálását azonnal be kell szüntetni. A meglévő készletet meg kell őrizni és azonnal értesíteni kel az ÁNTSZ-t.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!