Hírek

2007.07.23. 18:44

Tizenkét kérője van a MÁV Cargonak

Hétfőn zárult le a MÁV Cargo Zrt. részvényeinek értékesítésére kiírt pályázat első köre

T. M.

Hétfőn zárult le a MÁV Cargo Zrt. részvényeinek értékesítésére kiírt pályázat első köre. A tegnapi határidőig tizenkét ajánlat érkezett – tudtuk meg Rácz Gábortól, a MÁV Cargo Zrt. kommunikációs vezetőjétől. Az érdeklődők döntő többsége szomszédos, vagy más európai ország vasúttársasága. A lehetséges vásárlók között van a német, az osztrák, holland, a cseh és a szlovák vasút is.

A pályázók közül többen a Deutsche Bahn-t tartják a legesélyesebbnek. De ajánlatot tett a német cég mellett a román államvasutak teherfuvarozó részlege, a CFR Marfa is. A román kormány ugyanis korábban erre megbízatást adott a tulajdonában lévő vállalat vezetőségének. Több ajánlatevő konzorciumban, illetve önállóan is pályázat magyar cégek. Így a lehetséges vevők között megjelent a Magyar Rail Cargo Vagyonkezelő Kft. A Trans Europe Rail Konzorciumnak pedig tagja a budapesti Dunavagon Kft. Ugyancsak ajánlatot tett a részben magyar GYSEV Zrt. is a Rail Cargo Austriával konzorciumot alkotva.

Az elkövetkezendő hetekben a tulajdonosok képviselőiből álló értékelő bizottság megvizsgálja a beérkezett pályázatok érvényességét. Majd várhatóan augusztus közepén nevezik meg azokat a cégeket, amelyek október 19-én beadhatják kötelező érvényű ajánlataikat is. A második körben azonban legfeljebb öt pályázó vehet részt. A tervek szerint az év végéig lezárul a  privatizáció, s a MÁV Cargo 29,5 milliárd forint névértékű teljes részvénycsomagja az új tulajdonoshoz kerül.

A kiírás egyik feltétele szerint azonban ebből nagyságrendileg 150 millió forint névértékű részvényt a dolgozók rendelkezésére kell bocsátani. A korábbi becslések szerint a vételár akár a 70-80 milliárd forintot is elérheti. A társaság privatizációjáról egy évvel ezelőtt döntött a kormány, a pályázatot májusban írták ki. A MÁV Cargo 2006. eleje óta önálló cég, működésének első évében 93 milliárd forintos árbevételt és 2,8 milliárd forintos nyereséget ért el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!