Hírek

2007.07.14. 17:01

Megölte magát a móri gyilkos

Nem lehetett könnyű dolga az önakasztó móri gyilkosnak. N. László a lepedőjéből csavart kötelet, így vetett véget életének

Tibay Gábor

Lepedőjére kötötte fel magát N. László, a móri mészárlás gyanúsítottja a Venyige utcai börtönben – értesülésünket Kovács Krisztina, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) szóvivője is megerősítette. Kovács Krisztina lapunknak azt mondta: a gyanúsított a fokozott ellenőrzés ellenére lett öngyilkos, ám az előzetes vizsgálat szerint a BVOP szolgálatban lévő állományát nem terheli felelősség – a megkezdett belső vizsgálat eredménye várhatóan a jövő hét közepére lesz meg.

N. László péntek éjjel lett öngyilkos: a szolgálatban lévő őrség mihelyst felfedezte az önakasztást, riasztotta a börtön egészségügyi szakápolóját, aki haladéktalanul meg is kezdte az újraélesztést. Az időközben értesített, majd a helyszínre érkezett mentőorvos azonban már csak a halál beálltát tudta megállapítani.

A gyanúsítottat fokozott ellenőrzés mellett őrizték: ez azt jelenti, hogy a személyzet félóránként benézett N. László zárkájába. Az öngyilkosságot azonban nem a szokásos ellenőrzések egyikén fedezték fel, ez pedig azt jelenti, hogy az előzetesben ülő férfinak nem volt teljes fél órája arra, hogy végrehajttsa az öngyilkosságot. N. László dolgát nehezítette az a körülmény is, hogy zárkájában – melyet dupla biztonsági ajtó választott el a folyosótól, ellenőrzéskor az őröknek legalább az egyiket mindig ki kellett nyitniuk – minden tárgy rögzítve volt, így az önakasztáshoz alkalmas helyet sem lehetett könnyű megtalálnia. A pontos részleteket egyelőre nem hozta nyilvánosságra a BVOP.

A gyanúsított meghalt, ezzel a nyomozásnak is vége

Megszünteti a nyomozást a veszprémi postásgyilkosság ügyében a rendőrség a gyanúsított halála miatt – mondta el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője, Horváczy Emese. N. Lászlót hat postás elleni támadással hozta összefüggésbe a rendőrség, de az időben egymást követő bűncselekmények közül csak az első kettővel gyanúsították meg, a 2003-ban elkövetett veszprémi postásgyilkossággal, valamint egy szintén 2003-ban elkövetett győri támadással. A postástámadásokkal kapcsolatban N. László volt az egyedüli, aki a rendőrség látókörébe került. A móri ügyben W. Róberttel szemben tovább folyik az eljárás.

Jano Christopher, N. László ügyvédje azt közölte: pénteken késő este értesült a történtekről. A jogi képviselő elmondta: nem tud arról, hogy védence búcsúlevelet hagyott volna hátra. Az ügyvéd további részletekről nem tudott beszámolni.

Kondorosi Ferenc, az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára megerősítette: az előzetes vizsgálat alapján nem hibáztak a büntetés-végrehajtási dolgozók. Hozzátette: a szigorú szabályok ellenére nem lehet minden hasonló lehetőséget kizárni még akkor sem, ha az őrszolgálat a lehető leggondosabban jár el. Az államtitkár már csak azért is sajnálatosnak nevezte N. László  öngyilkosságát, mert – mint mondta – mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, így az egész jogállam érdeke az, hogy az ilyen esetekben a bíróság  hozzon ítéletet.
N. Lászlót és társát, W. Róbertet a rendőrség idén februárban vette őrizetbe: N-t azzal gyanúsították meg, hogy 2002. május 9-án a móri Erste Bank fiákjában hidegvérrel meggyilkolt nyolc embert, alkalmazottakat és ügyfeleket egyaránt.

N. Lászlót gyanúsította a rendőrség több városban elkövetett postások elleni támadással is (lásd keretes írásunkat). A rendőrség szerint ezúttal a valódi tetteseket sikerült megtalálni, többek között rábukkantak a férfiaknál az elkövetéskor használt fegyverekre is. A móri bankrablásért jogerősen kiszabott büntetését tölti a több más erőszakos cselekményért is felelősségre vont Kaiser Ede és Hajdú László: róluk várhatóan kiderül majd, nem volt közük a magyar bűnügyi krónika legkegyetlenebb mészárlásához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!