Hírek

2007.07.04. 17:53

Kórházakra szabott korlátozás

Továbbra sem finanszíroz végtelen számú kórházi ellátást a biztosító, a korlátozás tehát megmarad, de a „plafon” sok gyógyintézménynél feljebb csúszik.

Bánky Bea

Változhat az egészségügyi intézmények teljesítményvolumen-korlátja (tvk) – mondta Kökény Mihály. A teljesítményvolumen intézményekre és osztályokra lebontva határozza meg, hogy egy-egy kórház hány beteget láthat el. Ha egy gyógyintézmény átlépi az adott évre megszabott betegellátási számot, az a fölötti gyógyításra nem, vagy csak részben kap finanszírozást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP).

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke kérdésünkre elismerte: az elmúlt három hónap tapasztalatai alapján kétségtelen, hogy nem minden kórházban bizonyultak elegendőnek a vizsgálatokra, műtétekre megszabott finanszírozási keretek, ugyanakkor hozzátette: olyan gyógyintézményre is akad példa, ahol a limitet nem érték el. Kökény Mihály szándékosan nem akarta megnevezni azokat a kórházakat, ahol kijönnek a pénzből, sem pedig azokat, ahol már a hónap második vagy harmadik hetén túllépik az ellátási korlátot. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter májusban azt mondta: modellezik a fekvőbeteg-ellátást, és ennek alapján valószínűleg korrigálják majd a tvk-számokat.

„A felülvizsgálat után kiegyenlítésre kerülhet sor még a hónap végén. Egyes intézményeknek javulni fog finanszírozásuk” – tette hozzá Kökény Mihály, aki elárulta: az egészségbiztosítási büdzsé pozitív mérlege miatt „keletkezett egy kis mozgástér”, a többletpénzből emelnék meg a keretet.
A kötelezően előírt költségtakarékosság teljes megszűnésére azonban csak a biztosítói modellváltással kerülhet sor. Több vezető egészségpolitikus is úgy nyilatkozott: a finanszírozás reformjával értelmetlenné és szükségtelenné válik, hogy meghatározzák a plafont az ellátások mennyiségében.

„A Magyar Kórházszövetség már csak azért sem ért egyet a tvk-val, mert az aktív ágyak áprilisi csökkentésével, illetve a súlyponti és területi kórház-rendszer kialakításával az ellátásszervezés a szükségletekhez igazodik” – mondta lapunknak Varga Ferenc, a szövetség elnöke. A tvk sokat ronthat az amúgy is százmilliós-milliárdos adósságállományt görgető kórházak pénzügyi helyzetén. Érdekesség, hogy éppen a súlyponti kórházakat és az egyetemi klinikákat sújtotta legnagyobb mértékben a korlátozás, hiszen az ellátási piramis csúcsintézményeiből már nem lehet továbbküldeni a betegeket. Varga Ferenc szerint enyhítheti a kórházak túlterheltségét az egynapos sebészetek elterjedése, illetve a járóbeteg-ellátás reformja, de hogy nagyságrendileg mennyire csökken majd a kórházak betegforgalma, most még megjósolhatatlan.

A tvk nem csak a kórházigazgatóknak okoz fejfájást, hanem a betegeknek is. Az intézmények ugyanis időben elcsúsztatják a tervezhető műtéteket olyan időpontra, amikor az ellátás árát elszámolhatják a biztosító felé. Épp ezért nyilatkozta Bodosi Mihály, a szegedi egyetemi klinikák „várólista-bizottságának” elnöke a napokban a Népszabadságnak: ha változatlanul marad a teljesítményvolumen-korlát jelenlegi rendszere, év végére egyes betegségtípusoknál már szinte csak a sürgős eseteket tudják ellátni. A koszorúerek elváltozásainak vizsgálatára és kezelésére, az érfestésre, és az eret tágító „stent” beültetésére a dél-alföldi régióban például több mint 600 beteg vár. A szegedi orvosegyetemen naponta 10-12 eset – köztük 2-3 sürgős – ellátására van pénz, de a kétszeresét is gyógyíthatnák, ha az OEP finanszírozná.

Több milliárdos tartozás gyógyszer-kereskedőknek

Több milliárd forinttal tartoznak a kórházak a gyógyszer-nagykereskedő cégeknek – írja a Magyar Hírlap. A legnagyobb magyarországi vállalat (Hungaropharma Zrt.) kereskedelmi igazgatója szerint a kórházak tartozása nem újdonság, de az idén érzékelhetően felerősödött. Feller Antal elmondta: „idén még többet kell várnunk a pénzünkre, és ami feltűnt nekünk, hogy olyan kórházak is adósainkká váltak, amelyek korábban pontosan kiegyenlítették a számlákat”. A kereskedők nem akarják, hogy egy-egy szállítmány kényszerű kimaradása miatt a betegek gyógyszer nélkül maradjanak, ami akár tragédiához is vezethet. „Ugyanakkor – teszi hozzá az igazgató – a kórházak pénzügyi nehézségeit nem a gyógyszer-nagykereskedőknek kell megoldaniuk.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!