Hírek

2007.07.20. 05:56

Jobb egy gyermekbarát munkahely

Vállalati óvoda, beiskolázási támogatás, üdülési kedvezmények, szabadságolási előnyök. Egyre több munkahely ismeri fel, hogy a kisgyermekes munkatársak segítése munkáltatói érdek is lehet.

Dián Tamás

A munkahelyi és a magánélet egyensúlyának fontosságát fejlettebb vállalati kultúrájú országokban már rég felismerték – jelzi ezt, hogy számos, az Európai Unió által támogatott program is foglalkozik ezzel a kérdéssel. Nemzetközi felmérések bizonyítják, a család és a munka érdekeit összeegyeztető vállalatvezetési gyakorlat egyértelműen növeli az alkalmazottak motivációját, elégedettségét és munkavégzésének hatékonyságát.

Szerencsére ma már a magyar cégek is kezdik felismerni, hogy a jól kvalifikált, elkötelezett munkaerő megtartásának egyik eszköze lehet a családbarát hozzáállás – állítja Deák Andrea, a Neumann International nemzetközi fejvadász cég magyarországi igazgatója. Mint mondta, ez persze elsősorban a jelentősebb, néhány száz főt foglalkoztató vállalkozásokra jellemző.

„Mind több vállalatnál figyelnek arra, hogy a szabadságolások ütemezésénél a gyereket nevelő dolgozók szempontjai érvényesüljenek elsőként – mondta. – Van már részvénytársaság, ahol vállalati napközit üzemeltetnek, máshol pedig egyhónapos fizetés nélküli vakációra mehetnek a gyerekes szülők.

A fejvadász cég vezetője szerint az efféle figyelmesség elsősorban a pénzügyi szektorban, illetve a gyógyszergyártó cégeknél figyelhető meg. Szavait a tapasztalatok is alátámasztják: érdeklődésünkre kiderült, az Erste Banknál a családos dolgozók nem csupán a pénzintézet horvátországi és balatoni nyaralójának igénylésekor élveznek előnyt, hanem mindeztkedvezményes áron tehetik, a szabadságok kiadásánál pedig az óvodai és iskolai szünetek időpontját is figyelembe veszik. Hasonló a helyzet az OTP Banknál, ahol az év elején készült szabadságolási tervnél a gyermeket nevelő dolgozók érdekei kapnak elsőbbséget, s a családosok évente maximum 40 ezer forint értékben üdülési támogatást is kapnak.

Ugyancsak gyermekbarát lehetőség a részmunkaidős foglalkoztatás, és a távmunka támogatása. Ez utóbbi a Magyar Telekomnál mindennapos gyakorlat, sőt, a munkába való visszatérést úgy is támogatják, hogy adatbázist vezetnek a kisgyermekükkel otthon maradó munkatársak szakképzettségéről, és ha van üres pozíció, azt felajánlják a kismamáknak. A távközlési cégnél ezen kívül kedvezményes üdülés, iskolakezdési támogatás, gyermekszületési és -nevelési segély jár a kisgyermekes alkalmazottaknak.

Még ennél is figyelmesebb az Egis Gyógyszergyár. A vállalat évente 20 ezer forint iskolakezdési támogatást fizet, saját bölcsődét és óvodát tart fenn, melyek nyitvatartása alkalmazkodik a dolgozók munkaidejéhez. Ezen kívül nyáron Agárdon horgásztanyát, Csopakon vitorlástábort szerveznek a gyerekeknek, aki pedig mégis máshol nyaraltatja csemetéjét, ennek költségét neki – számla ellenében – 25 ezer forintig a cég megtéríti.

Ha ennek ellenére egy dolgozó mégsem tud gondoskodni a szünidőben gyermeke programjáról, önköltségi áron igénybe veheti a vállalat napközis táborát, ahol a lovaglástól a kézműves foglalkozásokig széles a felkínált lehetőségek palettája.

Ösztönzőleg hat a pályázaton nyert elismerés
A gavalléros szociális juttatások természetesen csak azoknál a cégeknél működnek, ahol jelentős a dolgozói létszám és nagy a nyereség. Kisebb vállalkozásoknál nem képzelhető el hasonló nagyvonalúság, ám azt a kis- és mikrovállalkozások többsége már megengedheti magának, hogy adómentes üdülési csekkel járuljon hozzá a családos dolgozók pihenéséhez. A hazai munkáltatók családbaráttá válásában egyébként segítség lehet a 2000 óta működő Családbarát Munkahely pályázat, melynek célja a példamutató gyakorlatot felmutató munkahelyek elismerése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!