Hírek

2007.07.03. 16:39

Hőerőművet építenek a tokaji borvidéknél?

Heves tiltakozást váltott ki annak a széntüzelésű hőerőműnek a terve, amelyet Tokaj közelében építenének Szlovákiában

É. S.

Magyarországon és Szlovákiában is heves tiltakozást váltott ki annak a széntüzelésű hőerőműnek a terve, amelyet a magyar határ közelében, Sátoraljaújhelytől légvonalban húsz kilométernyire, Tőketerebesen (Trebisov) építenének. Szlovákia legnagyobb széntüzelésű hőerőművét ugyanis a világörökség részét képező tokaj-hegyaljai borvidék tőszomszédságában akarják megépíteni.

Az erőmű 163 méter magas kéményeiből évente négymillió tonna szennyező anyag jutna a levegőbe, s „az uralkodó szélirány miatt mindez magyar területen, és pont a tokaji borvidék ültetvényein csapódna le” a sátoraljaújhelyi önkormányzat közleménye szerint. Szamosvölgyi Péter, a város polgármestere levélben fordult a Miniszterelnöki Hivatalhoz, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, a magyar Európai Parlamenti képviselőkhöz, a Greenpeace környezetvédő szervezethez és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz, hogy segítsenek megakadályozni az erőmű megépítését.

A terebesi képviselő-testület július 10-én határoz arról, hozzájárulnak-e az erőmű megépítéséhez, amely ellen egyébként komoly tiltakozás kezdődött a szlovák oldalon is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!