Hírek

2007.07.21. 15:41

„Civilek” a pályán

A hazai pártok olykor igen szemérmesek (ki tudja, miért), s egy-egy akciójukat afféle civil kezdeményezésként kívánják nekünk „eladni”. Más kérdés, hogy a legtöbb esetben nagyon is kilóg az a bizonyos lóláb.

Stanga István

Noha a Fidesz a szocialisták ármánykodását sejtette az övével azonos témájú, ám tartalmában abszolút ellentétes népszavazási kérdések beadása mögött, ezt az állításukat mindmáig nem sikerült bebizonyítaniuk. (Pedig nyilvánvalóan akarták, s ezért volt olyan sürgős, hogy a párt – az OVB-delegálton keresztül – időnek előtte hozzájusson a névhez.) A szocialisták és maga az érintett, azaz Kálmán László nyelvész, cáfoltak bármiféle együttműködést, noha azt az MSZP-s nyilatkozók is elismerték: jól jött számukra a civil kezdeményezés.

Apropó, civilek... Miután az Országos Választási Bizottság hitelesítette a Kálmán-féle kérdéseket, az utóbbiak „gazdája” bejelentette: hozzákezd a szükséges aláírások összegyűjtéséhez, s ebben a munkájában több civil szervezet is segíti majd. Mint mondta, bizonyára nem lesz nehéz ilyeneket találnia, hiszen már volt olyan, amelyik önként jelentkezett. Nos, ezt készséggel elhiszem, miként az is meggyőződésem, hogy az aláírásgyűjtő civil szervezetek egy része mögött valójában a szocialisták és/vagy a szabad demokraták állnak majd.

Magyarországon egyébként egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy a pártok (ki tudja, milyen okok folytán) különféle civil szervezeteket tolnak maguk előtt. Emlékezzünk csak vissza például, mennyire tagadta a Fidesz, hogy bármiféle köze is lenne a 2006-os választási kampány környékén megjelentetett, Magyar Vizsla című laphoz (ennek kiadója amúgy az Adózók Érdekvédelmi Szövetsége volt), mígnem kiderült: az újság bemutatásra szánt példányát a Fidesz-székházból faxolták el a terjesztést végző Magyar Postához.

Ne értsenek félre, a világon semmi problémám azzal, ha a civilek az eddiginél sokkal jobban részt vesznek az ország dolgainak az intézésében. Sőt... Meggyőződésem szerint például ez jelentheti az egyik kiutat abból a morális válságból, ahová a politikai sodorta ezt az országot. Persze, ez utóbbira csakis akkor van esély, ha a pártoknak nem sikerül teljesen elfoglalniuk ezt a – talán még nem minden részében megfertőződött – területet. Merthogy törekszenek erre, affelől ne legyen kétségünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!