Hírek

2007.07.10. 19:25

A melodráma nem segít

„Luxus, hogy pszichiátriai betegek kószálnak Közép-Európa legértékesebb telkén” – hangzott el a szakmai érvek sorában. A patinás Lipót már csak félgőzzel működik, év végére üres lesz az ingatlan.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Pszichiátriai ápoltak táncelőadást tartottak kedden az OPNI kápolnájában Vivaldi Négy évszak című darabjára
[/caption]„Elvész az itt szervesen kialakult, szerteágazó, de integrált szellemi műhely, kárát látják a betegek, az orvosok és a többi gyógyító munkatárs, kárát látja a tudomány” – írja a Lipót bezárásával kapcsolatban Sólyom László köztársasági elnök levelében, amelyet az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) Tárt kapu Galériájának keddi búcsúrendezvényén ismertettek. Az államfő „érthetetlennek” nevezi az OPNI megszűnését.

A gyógyintézmény a volt egészségügyi miniszter, Molnár Lajos nevéhez kötődő kórházreform egyik legnagyobb vesztese: a biztosító nem finanszírozza további működését, év végéig kiürítik a kastélyépületet. A szaktárca az OPNI 849 ágyából 622-t a Semmelweis Egyetem, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet, hat fővárosi és a kistarcsai kórház között osztott fel, 227 ágyat megszüntetett. Átmenetileg 411 ágyon gondozzák a pszichiátriai, neurológiai és stroke-os betegeket, de a következő hónapokban folyamatosan zajlik az épület kiürítése. A megszüntetés melletti egyik érv az volt, „luxus, hogy pszichiátriai betegek kószálnak Közép-Európa legértékesebb telkén”, amelyet egyesek 40 milliárd forintra, mások a duplájára becsülnek.

„Nem kell melodrámázni” – mondja lapunknak Nagy Zoltán főigazgató, mikor azt firtatjuk, a művészetterápiás galériához hasonlóan elbúcsúznak-e a gyógyintézmény épületétől, amely 139 évig a pszichiátria centruma volt. „Sokat harcoltunk az OPNI túléléséért, amíg volt esély” – teszi hozzá. Nagy Zoltán hangsúlyozza: szerencsétlen megoldás, hogy a 700 ezer lakost ellátó OPNI ágyai kilenc kórházba kerülnek, így szétválik az aktív és a rehabilitációs pszichiátriai ellátás. Utóbbi egyik központja a Merényi Gusztáv kórház lesz, amely jelenleg „emberi tartózkodásra alkalmatlan” Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa szerint.

Nagy Zoltán főigazgató közli, hogy az OPNI orvosai közül „meglepően kevesen” tudtak elhelyezkedni a befogadó intézményekben, a pszichiáterek egy része magánpraxisban vagy külföldön keresett munkát. Dr. Rihmer Zoltán osztálya az utolsók egyike, amely még működik az épületben. „Valóban sok krónikus, illetve csak ápolást igénylő beteg terhelte a pszichiátriai osztályokat, de ilyen mértékű kapacitáscsökkentés azért is aggályos, mert nincsenek meg azok a szociális háttérintézmények, ahol a demens betegeket vagy a hajléktalan skizofréneket ápolnák” – mondja Rihmer Zoltán.

A 19 megépült lakóotthonban csupán kétszáz ember él, miközben csak skizofréniában a lakosság egy százaléka, azaz százezer ember szenved. A fizetős férőhelyekre éveket kell várni. A professzor szerint már most túlzsúfoltak a pszichiátriai osztályok. A kezelésre szoruló pszichiátriai betegek töredékét látja el a magyar intézményrendszer, a depressziósoknak csak a harmadát kezelik, ami a korábbi évekhez képest már jó aránynak számít. Az uniós normák szerint 10 ezer ágynak kellene működnie, ehelyett mindössze 6500 kórházi ágyon folyik szakellátás az ország 60 ellátóhelyén.

A minisztérium azzal érvelt az OPNI megszüntetése mellett: a pszicho- és neurofarmakológia gyors fejlődése miatt ma már olyan betegeket is lehet egy-két tablettával kezelni, akiket néhány évvel ezelőtt még intézménybe fektettek volna. Ez Rihmer professzor szerint igaz, de figyelembe kell venni, hogy növekszik a mániás depresszióban és a szorongásos betegségekben szenvedők száma, és a drog- és alkohol által kiváltott pszichózisok is egyre gyakoribbak.

Bezárul a Kapu

A gyógyintézmény megszűnésével zárja kapuit az Országos Pszichiátriai és Neurológia Intézetben működő Tárt Kapu Galéria. A megnyitás óta több mint 15 ezren látták a tárlatot, amelynek célja az volt, hogy enyhítse a pszichiátriai betegek társadalmi kirekesztettségét, bemutassa a művészetterápia eredményeit. Az alkotások további sorsa még bizonytalan, vagy a Magyar Tudományos Akadémia közgyűjteményébe kerülnek, vagy a Semmelweis Egyetem új építésű galériájába. A pécsi egyetem és a Petőfi Irodalmi Múzeum is érdeklődött a gyűjtemény iránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!