Hírek

2007.04.29. 07:00

Gátlástalanul meglop a gondnokom

Olvasónkat pszichiátriai betegsége miatt gondnokság alá helyezték. Az úr bizonyos jelekből arra következtet, hogy a gondnok hűtlenül kezeli jövedelmét. Mit lehet tenni?

Rados Virág

A gondnok évente köteles a gyámhatóság előtt elszámolni azzal, miként bánt a rábízott személy pénzével. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Be kell mutatnia például a számlákat, amelyeket a hatóság ellenőriz. Hasonló ez ahhoz, amikor a társasházi közös képviselő számol el a tulajdonosok befizetett pénzével. A számadási kötelezettség a gondnokra is vonatkozik.

Ha felmerül a turpisság gyanúja, a gondnokolt személy vagy hozzátartozója rendkívüli elszámoltatást kérhet a gyámhatóságnál. Nekik kötelességük utánanézni a feltételezett csalafintaságnak. Kiderülhet például, hogy a gondnok ellopta, elsikkasztotta, hűtlenül kezete a gondnokság alatt lévő személy vagyonát. Az is előfordulhat, hogy hanyagul bánt a rábízott ember pénzével. A vétkes gondnokot ez esetben a bíróságon be lehet perelni. Ha a vétség bebizonyosodik, a bíróság kötelezheti a gondnokot a pénz visszafizetésére.

A gondnokolt vagyonát hűtlenül kezelő emberben természetesen nem lehet megbízni. Az érintett vagy rokonai kérésére a gyámhatóság kijelölhet a feladatra egy másik, megbízható személyt.

Az olyan esetekban, mint a hasonló, ajánlatos óvatosan eljárni. Meglehet, nincs szó semmiféle bűncselekményről, a gondnok megbízható. Ilyenkor nagyon kínos lehet a gyanúsítás. Így hát ajánlatos előbb leülni a gondnokkal, és egyeztetni vele. Különösen ha pszichiátriai beteg gondnokoltról van szó. Neki sem kellemes tudat, hogy önhibáján kívül nem kezelheti önállóan a jövedelmét. Emiatt előfordulhat, hogy gondnokára alaptalanul gyanakszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!