Hírek

2007.02.04. 14:56

Májusban már forgatnak Etyeken

Bokrétaünnepség volt Etyeken, a Korda Sándor Stúdió építkezésén elérték az építmény legmagasabb pontját. Már áll négy stúdió, s májusban már filmes stábok is érkeznek majd, de lapunknak Demján Sándor nem árulta el, hogy melyik produkció lesz az első, amit itt forgatnak.

Dalia László

[caption id="" align="alignleft" width="260"] emján Sándor vándorbotot és csizmát ajánlott csapatának, ha nem készülnek el májusban a stúdiók
[/caption]Etyek határában ma még csak egy tábla jelzi a Korda Stúdiót, s egy földút vezet az épületekhez. Holott áll már négy stúdió, májusban kulcsrakészek lesznek, s jöhetnek az első stábok. Demján Sándor azt mondta munkatársunknak, hogy ha májusban nem lesz kész, vándorbotot és csizmát ad a csapatának. Ám mindezt mosolyogva mondta, s rögtön hozzátette, hogy minderre csak az Arcadom képes, akik egy év alatt felhúzták a budapesti WestEndet és a katowicei Silesia bevásárlóközpontot. Ez az építkezés is a magyar építők, mérnökök dicsérete, akik rendre megcáfolják a kétkedőket. Mert hát még nemrégiben is azt kérdezték külföldi érdeklődők, hogy ugye jövő májusban lesz kész?

A bokrétákkal feldíszített fát pillanatok alatt felhúzták a 3-as stúdió tetejére. Az első kapavágás tavaly május 19-én történt, s február másodikán két 1769, valamint a 961 és a 1946 négyzetméteres stúdió szerkezetkész, tehát a nehezén már túljutottak. Jogos az ünneplés, az ökörsütéssel körített bokrétakötés. Hiller István kultuszminiszter köszöntötte az építőket, s ő volt az is, aki két éve Cannes-ban bejelentette, hogy a világ egyik legmodernebb filmstúdióját építi fel Etyek határában a Demján–Vajna páros. „Akkor sokan nem hitték, hogy felépül a Korda Stúdió.

Az állam nem vesz részt a beruházásban, ez nem is dolga, viszont 2003 decemberében a parlament ellenszavazat nélkül elfogadta a filmtörvényt, s azóta adókedvezményekkel segítjük a filmipart. A mi névjegyünk a kultúra, s a Korda Stúdió határkő, remélem, e falak között sok film készül majd, amely kedvére lesz a magyar és külföldi közönségnek.” Az etyeki álomgyár történetéhez hozzátartozik, hogy eredetileg Budakeszi és Etyek közül kellett választani, s Demján azért döntött Etyek mellett, mert itt gyerekeskedett, itt nőtt fel, s e környezetnek saját bevallása szerint sokat köszönhet. „A sváboktól tanultam a rendet, a székelyektől meg a makacsságomat, a kitartásomat örököltem, így boldogultam egész életemben. Remélem, a filmgyár Etyeket is felemeli, megérdemli.” A TriGránit elnöke elmondta, hogy nem szeretné, ha Etyek-woodnak keresztelnék el a filmgyárat, mert Korda Sándor a filmgyártás egyik úttörője volt, ahogy több magyar is, akik Hollywood megalapításában is részt vettek, tehát megérdemlik, hogy megőrizzük az emléküket.

[caption id="" align="alignright" width="190"] Február másodikán két 1769, valamint a 961 és a 1946 négyzetméteres stúdió szerkezetkész
[/caption]A bokrétaavatáson ott volt Nádpor Ármin etyeki polgármester is, aki munkatársunknak elmondta, hogy a falunak eddig nem okozott gondot az építkezés, hiszen az Arcadom elkerülő utat épített. Egyelőre nem tudják, hogy a filmgyár mennyi adót fizet majd a falunak, de lenne néhány ötlete, hogy mire fordítsák. Természetesen örülnek a munkaalkalomnak, bár itt nem jellemző a munkanélküliség, a helybeliek bejárnak Budapestre dolgozni. Ugyanakkor a panziók, vendéglők szívesen fogadnak vendéget, s az se válik Etyek kárára, ha a stúdió mellé később szálloda épül, ahogy azt a befektetők eredetileg is tervezték.

Természetesen megpróbáltam megtudni Demján Sándortól, hogy május végén milyen stáb érkezik Etyekre, melyik szuperprodukciónak foglalták le. A TriGránit elnöke kivételesen üzleti érdekekre hivatkozott, és nem volt hajlandó részleteket elárulni. „Miután más produkciókkal is tárgyalunk, nem szeretném kibeszélni, hogy ki lesz az első fecske, mert az rontaná a pozíciónkat. Egyébként továbbra is úgy számolunk, hogy tíz év alatt térül meg a befektetés.” Igaz, azt elárulta, hogy Európában már két megrendelést kaptak hasonló filmgyári komplexum felépítésére.

Andy Vajna most nem jött el Etyekre, de a Rambo, a Terminátor, az Evita és más nagyfilmek producere majd májusban jön át Magyarországra, amikor már a reflektorok is a helyükön lesznek. Természetesen optimista, hiszen már a tervezés idején nagy fantáziát látott például a vizes műterem felépítésében, ugyanis a Paramount vizes felvételekre is alkalmas műtermét már évekre lefoglalták. Az etyeki 5-ös stúdió egyébként sokkal többet tud majd, s a mérete is jóval nagyobb, akár egy futball-pálya. Az angol Pinewood stúdió vizesblokkja pedig lerobbantnak, szegényesnek tűnik fa-bódéival az etyekihez képest.

Hollywoodi sztárokat várnak Pomázra

A filmszemle két rövidfilmje már a nemrég felépített pomázi Stern Filmstúdióban készült. A kanadai–magyar üzletember, Szabados Róbert tulajdonos-igazgató filmgyára a Hazai Fésűsfonó Vállalat pomázi telephelyén épült meg. A 35 ezer négyzetméteres gyárterület már helyet adott holland reklámfilmeseknek is, majd angolok forgatták itt az Eichmannról szóló játékfilmet. Várják Andrej Koncsalovszkijt, aki február elejétől a Csajkovszkij Diótörőjéből készített musicalt forgatja amerikai–angol–magyar koprodukcióban. A szöveget Webber korábbi alkotótársa, Tim Rice írta. A Patkánykirály szerepére hollywoodi megasztárt várnak Pomázra, de szerződés tiltja, hogy elárulják a nevét. A filmes lámpagyártásban is érdekelt Zsigmond Vilmos, akinek Fekete dália című filmjét a héten jelölték Oscar-díjra, már járt Pomázon, és azt mondta, e stúdiókat Hollywoodban is megirigyelnék. Szabados Róbert a magyar filmeseket is várja.

T. Z.

Mafilm: a mozgóképesek messzire tekintenek

Föld Ottó, a Mafilm egykori igazgatója, a Korda Sándor Filmproduceri Alapítvány volt elnöke nem sokkal halála előtt kijelentette: „a Róna utca alkalmatlan volt és ma is alkalmatlan a fejlesztésre…” A szakember a fóti filmgyár fejlesztését tartotta kívánatos megoldásnak. Egy másik egykori Mafilm-főnök, Zsombolyai János pedig arra jutott: „szembesülnünk kell azzal, hogy az a filmgyári bázis, ami itt működött, a piacgazdaság törvényei szerint már nem tartható fenn. Ugyanakkor jó esély van rá, hogy egy korszerű médiaudvart hozzunk létre, ahonnan a megfelelő technika bérlésére, kikölcsönzésére lesz (lehet) majd módja a hazai filmeseknek”.

Úgy fest, egyikük terve/ötlete sem válhat valóra. Bár Fót működik, Etyek és Pomáz „beelőzheti” a vidéki mozibázist. A médiaudvar-koncepció ugyan benne van a pakliban, ám sokkal inkább valószínű, hogy a most az ÁPV Rt.-től a Magyar Mozgókép Közalapítvány tulajdonába átkerült zuglói filmgyárat próbálják meg ismét naggyá tenni. Ehhez alaposan átgondolt koncepcióra van szükség, hiszen a gyárat 1992-ben kis híján felszámolták, majd úgy-ahogy rendbe tették a kilencvenes évek végén. A Mafilm átalakítását fontolgató befektetőnek azt is fontolóra kell vennie, hogy együtt tud-e működni két, az ingatlan jelentős területét elfoglaló magáncéggel: az Andy Vajna-féle InterCommal és az egyik kereskedelmi csatornával, a TV2-vel.

Sz. Z. A.

A Korda-projekt

Demján Sándor tulajdonostársa a beruházásban Andy Vajna, a Rotschild-csoport és régi üzlettársa, Peter Munk. A 150 millió eurós beruházás tervei Los Angelesben és Budapesten készültek, Európa legnagyobb és legkorszerűbb filmstúdiója az esztendő végére készül el. Akkor adják át ugyanis az 5. és 6. műtermet. A nagy attrakció éppen a 2205 négyzetméteres 5-ös stúdió, amely egy hatalmas medence lesz, ahol akár több Titanic is elsüllyedhetne.

T. Z. Mafilm: a mozgóképesek messzire tekintenek Föld Ottó, a Mafilm egykori igazgatója, a Korda Sándor Filmproduceri Alapítvány volt elnöke nem sokkal halála előtt kijelentette: „a Róna utca alkalmatlan volt és ma is alkalmatlan a fejlesztésre…” A szakember a fóti filmgyár fejlesztését tartotta kívánatos megoldásnak. Egy másik egykori Mafilm-főnök, Zsombolyai János pedig arra jutott: „szembesülnünk kell azzal, hogy az a filmgyári bázis, ami itt működött, a piacgazdaság törvényei szerint már nem tartható fenn. Ugyanakkor jó esély van rá, hogy egy korszerű médiaudvart hozzunk létre, ahonnan a megfelelő technika bérlésére, kikölcsönzésére lesz (lehet) majd módja a hazai filmeseknek”.

Úgy fest, egyikük terve/ötlete sem válhat valóra. Bár Fót működik, Etyek és Pomáz „beelőzheti” a vidéki mozibázist. A médiaudvar-koncepció ugyan benne van a pakliban, ám sokkal inkább valószínű, hogy a most az ÁPV Rt.-től a Magyar Mozgókép Közalapítvány tulajdonába átkerült zuglói filmgyárat próbálják meg ismét naggyá tenni. Ehhez alaposan átgondolt koncepcióra van szükség, hiszen a gyárat 1992-ben kis híján felszámolták, majd úgy-ahogy rendbe tették a kilencvenes évek végén. A Mafilm átalakítását fontolgató befektetőnek azt is fontolóra kell vennie, hogy együtt tud-e működni két, az ingatlan jelentős területét elfoglaló magáncéggel: az Andy Vajna-féle InterCommal és az egyik kereskedelmi csatornával, a TV2-vel.

Sz. Z. A. A Korda-projekt Demján Sándor tulajdonostársa a beruházásban Andy Vajna, a Rotschild-csoport és régi üzlettársa, Peter Munk. A 150 millió eurós beruházás tervei Los Angelesben és Budapesten készültek, Európa legnagyobb és legkorszerűbb filmstúdiója az esztendő végére készül el. Akkor adják át ugyanis az 5. és 6. műtermet. A nagy attrakció éppen a 2205 négyzetméteres 5-ös stúdió, amely egy hatalmas medence lesz, ahol akár több Titanic is elsüllyedhetne. emján Sándor vándorbotot és csizmát ajánlott csapatának, ha nem készülnek el májusban a stúdiók Február másodikán két 1769, valamint a 961 és a 1946 négyzetméteres stúdió szerkezetkész -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!