Hírek

2007.02.01. 19:44

Külön kórházakat jelölne ki a kormány a vasutasoknak?

BAMA

Nem született megegyezés lapzártánkig a kormány és a vasutas szakszervezetek között tegnap a MÁV-kórházakról egyeztetésen. Az egyeztetést Horváth Ágnes az Egészségügyi Minisztérium államtitkára vezette és képviseltette magát a gazdasági és munkaügyi tárca is, illetve az öt reprezentatív vasutas szakszervezet.

Az egyeztetés szünetében Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke két kormány által kezdeményezett megegyezési lehetőséget is felvázolt. Az egyik szerint a vasutasok jogosultak lennének igénybe venni az egyelőre állami központi közkórháznak nevezett intézményben az ottani egészségügyi szolgáltatást, de ennek a garanciáit, feltételrendszerét egyelőre nem látják.

A másik javaslat az, hogy a vasutas biztosítottaknak elkülönült vasútegészségügyi rendszert működtetnének. Ez eddig is volt, de a jövőben az elkülönült vasútegészségügy azzal a megszorítással működne, hogy a vasutasok ezeket a kórházakat kereshetnék fel, a területi kórházakba csak térítés ellenében mehetnének.

A vasutas szakszervezetek a három MÁV-kórház tervezett megszűntetése és átalakítása miatt hirdettek egyórás figyelmeztető sztrájkot péntekre, az érintett intézmények dolgozói pedig egész napos, reggel 8-tól este 8 óráig tartó munkabeszüntetést terveznek erre a napra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!