Hírek

2007.02.15. 17:53

Közel a sztrájkhoz

Három hónapnyi eredménytelen tárgyalás után az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság megerősítette: február 21-én kétórás munkabeszüntetést tart, ha a kormánnyal hétfőig nem sikerül megállapodniuk.

Pogrányi Annamária

Jövő szerdán fél óra leállhat a vonatközlekedés, két órával később nyithatnak az egészségügyi, oktatási és közigazgatási intézmények. A múzeumok, könyvtárak is zárva maradhatnak a reggeli órákban, amennyiben hétfőn sem születik megállapodása a közszférát képviselő Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a kormány között. Erről szóló, két héttel ezelőtt közzétett felhívásukat tegnap, 34 országos szakszervezeti szövetség részvételével a fővárosban zajló fórumon erősítették meg.

A tavaly novemberben alakult, 15 ezer közszolgálati alkalmazottat képviselő bizottság három hónap alatt hivatalosan hétszer ült le, hogy tárgyaljon a kormánnyal a közszolgálat idei béreiről. A sztrájkbizottság célja, hogy a keresetek emelkedése megegyezzen azzal a szinttel, amit az Országos Érdekegyeztő Tanácson a versenyszférára sikerült kialkudni, vagyis legalább 5,5, legfeljebb 8 százalékkal kiegyeznének.

A tárgyalásokon azonban kiderült: a kormányoldal nem hajlandó eltérni a konvergenciaprogramtól. Elfogadhatatlan, hogy a közszférában alkalmazottaktól nagyobb áldozatot vár el a kormány, mint gazdasági szférában dolgozóktól – áll a fórumon közzétett kiáltványban. „A gond az, hogy a kormány nem hajlandó forrást biztosítani. Pedig a megszorítások többletpénz befolyását vetítik előre” – mondta el lapunknak Kónya Péter, az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság kormánnyal tárgyaló delegációjának tagja.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság Operatív Bizottságának vezetője is közölte: a kormány jelenlegi ajánlata nem fogadható el, mivel a bérek a 2006-os szinten maradnak. Fehér József hozzátette: abban az esetben fújnák le a sztrájkot, ha a bizottság február 19-ig megállapodna a kormánnyal. A fórumon bejelentették, hogy a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete munkabeszüntetés esetén szolidaritási sztrájkot tart reggel fél kilenc és kilenc között.

A szakszervezetek először fognak össze, és lépnek fel egységesen. Ezt a közös fellépést az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének képviselője, Bugala János nagy lehetőségnek tartja. Már három éve nem sikerült béremelést elérniük, pedig az enyhe tél is többletterhet ró az egészségügyre – mondta el.

Az oktatásban dolgozók képviseletében Hajdúné Molnár Katalin, a Miskolci Egyetem docense hangsúlyozta: az elmúlt 16 évben négyszeresére nőtt a hallgatói létszám, ezért az ágazat nem képes további oktatói létszámleépítést elviselni, mert az már a minőség rovására menne. A fegyvereseket, rendvédelmet képviselő Gellért Gábor szerint a hivatásos törvény módosításával ellehetetlenítették a szakágat, ráadásul a sztrájkjogot is elvették tőlük, de megköszöni a többi szakszervezetnek, hogy kiállnak értük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!