Hírek

2007.02.20. 18:06

Koncesszióban épülne tovább az M6-os autóút

Koncesszióban építtetné meg a kormány az M6-os Szekszárd-Bóly és az M60-as Bóly-Pécs közötti autópályává fejleszthető autóutak összesen 79,2 kilométeres szakaszait – tudta meg a Világgazdaság.

VG

Az állam a koncessziós időszakban – várhatóan 25-35 éven át – rendelkezésre állási díjat fizetne az úthasználatért. Ennek összege várhatóan meghaladja az ötvenmilliárd forintot, ezért a közbeszerzési eljárás megkezdéséhez az Országgyűlés jóváhagyására van szükség. A lap információi szerint a szaktárca a napokban készíti el az erről szóló előterjesztést. Az első negyedév végén döntenie kell a kérdésben a parlamentnek ahhoz, hogy elegendő idő legyen a tisztességes és kellő versenyt biztosító eljárás lefolytatásához, illetve az optimális szerződés megkötéséhez, s a beruházó egyes szakaszokat 2010 tavaszára – azaz Pécs Európa kulturális fővárossá válásakor – forgalomba tudjon helyezni. A hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárás – az ütemterv szerint – az EU hivatalos lapjában való megjelenéstől számítva 270 napot vesz igénybe.

Az említett útszakaszokat kétszer kétsávos, autópályává fejleszthető autóútként tervezik meg. Az engedélyezési tervek már elkészültek, az építési engedélyek is megvannak. Ezek alapján tavaly februárban megkezdődött a területszerzés. Az M60-as szakaszán 99, az M6-os nyomsávján pedig 76 százalékban sikerült már megállapodni a földtulajdonosokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!