Hírek

2007.02.01. 20:00

Kétoldalú érdek a jó magyar-orosz üzleti kapcsolat

BAMA

A OneWorld légiszövetség tegnap rácáfolt a korábbi híresztelésekre, miszerint az orosz tőke várható megjelenése miatt ódzkodik attól, hogy tagjai sorába fogadja a magyar légitársaságot. A British Airways és az American Airlines vezette társulás tegnapi közleményében tudatta, hogy április elsejétől a Malév – a Japan Airlinessal és a Royal Jordaniannal együtt – csatlakozhat a szövetséghez.

A Malév leendő tulajdonosa, az orosz-magyar tulajdonú AirBridge Zrt. képviselői a napokban siettek leszögezni, hogy támogatják a magyar légitársaság csatlakozását a OneWorldhöz. Mint ismeretes, az ÁPV Rt. a múlt héten döntött úgy, hogy az AirBridge Zrt.-vel kíván megegyezni a Malév eladásáról. A kormány tegnap áldását adta a tárgyalásokra. Kiderült, hogy a vevő csak a légitársaság részvényeit vásárolja meg, a repülőgépek pedig egy állami vagyonkezelőhöz kerülnek át. Az új tulajdonos használati díjat fizet a járművekért.

A OneWorld döntése valamelyest enyhítheti az orosz tőkével szembeni ellenérzéseket. A rendezett magyar–orosz kapcsolatok ráadásul a magyarországi cégeknek is kedvezhetnek. Nemcsak az orosz tőke ostromolja ugyanis hazánkat, hanem egyre több magyar cég veti meg a lábát a kontinensnyi országban. A gazdasági tárca becslése szerint már legalább félmilliárd dollárra tehető az Oroszországban megtelepedett magyar működő tőke értéke.

Különösen fontos az orosz piac a magyar gyógyszergyártók számára. Az Egis tavalyelőtt ötven, tavaly pedig harminc százalékkal 95 millió dollárra növelte árbevételét az orosz piacon. A Richter a múlt év első kilenc hónapjában – a megelőző év hasonló időszakához képest – megközelítően 35 százalékkal, 170 millió dollárra duzzasztotta oroszországi forgalmát.
Legutóbb a a magyar többségi tulajdonú TriGránit jelezte, hogy összesen ötmilliárd euró értékű beruházásokkal kíván megjelenni az orosz piacon. Ehhez vegyesvállalatot alapított a Gazprom befektetési cégével, a Gazprombank-Investtel.

A Mol nemrégiben jelentette be, hogy száz százalékos tulajdonú leányvállalatot hoz létre Oroszországban Mol-Russ Kft. néven. Az olajtársaság tavaly év végén megszerezte egy nyugat-szibériai olajlelőhely egészét, miután kivásárolta orosz partnerét a mező kutatási és kiaknázási jogával rendelkező közös vállalatukból. Január elején pedig újabb orosz olajmezőhöz jutott a társaság az oroszországi BaiTex LLC száz százalékának megvásárlásával.

Kétszáz vállalatot zárt be tavaly az orosz rendőrség, amiért bűnözői csoportokat pénzeltek – közölte Oleg Szafonov belügyminiszter-helyettes. A szervezett bűnözés által legveszélyeztetettebb régiók Moszkva környékén, az ország keleti részében, a Volga térségében és az Észak-Kaukázusban találhatók. Szafonov szerint jelenleg 446 szervezett banda működik az országban, ezek közül kilencnek nemzetközi kapcsolatai is vannak. Tavaly összesen 37 ezer korrupciós bűncselekményt derítettek fel Oroszországban. A megvádolt személyek között magas rangú közhivatalnokok is voltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!