Hírek

2007.02.26. 06:58

Kell-e a magyar színész?

Már nem kavar vihart, ha külföldi színészek játszanak magyar filmekben. Filmrendezőink olykor a világ végére is elmennek keresgélni, ha itthon nem találnak megfelelő arcot.

Csontos Tibor

„Szeretem a magyar színészeket, híve vagyok foglalkoztatásuknak, de a Lora címszerepére mégsem találtam itthon színésznőt – mondja Herendi Gábor rendező, aki egészen Los Angelesig ment, hogy rábukkanjon a megfelelő filmarcra. – Milliónyi állástalan színész vár ott ajánlatokra, nekem egyik barátom segítségével sikerült rátalálnom Lucia Brawleyra, aki olyan volt, amilyennek Lorát elképzeltem.”

Makk Károlyt is támadták annak idején amiatt, hogy az egy Erkölcsös éjszaka című filmjének női főszerepére az olasz Carla Romanellit szerződtette. Makk Károly az 1982-ben készült Egymásra nézve című produkciójában is külföldi színésznőkkel forgatott. Ez volt az első magyar film, amely leszbikus kapcsolatot ábrázolt. Nem véletlen, hogy a rendező a lengyel Jadwiga Jankowskát és Grazyna Szapolowskát hívta meg tabusértő filmjébe: a hazai színésznők közül senki nem vállalta a leszbikus szerepeket. Tartottak attól, hogy a kor által még nem elfogadott kapcsolatra rámegy a magánéletük, és megváltozik közönségük hozzájuk való viszonya.

Más rendezők sem törődtek a külföldi színészek foglalkoztatást bíráló megjegyzésekkel: Jancsó Miklós filmjeibe szinte hazajárt a lengyel Daniel Olbryski, a jugoszláv Djoko Rosic. Utóbbi az a külföldi színész, aki a legtöbb magyar filmben játszott.

Magyar sztárnak számított a lengyel Boguslaw Linda, aki szerepelt az Eszkimó asszony fázik és a Potyautasok című játékfilmekben is. Az idei Filmszemle szenzációjának számító és várhatóan nagy külföldi karriert is befutó Ópium című film rendezője Szász János német és norvég színészre bízta az egy orvos és egy őrült nő szerelméről szóló történet főszerepeit.

Ulrich Thomsen nemzetközi hírű német sztár, a Születésnapból, a Dogmából ismerhetjük, Kirsti Stubót pedig egy oslói rendezésekor ismerte meg Szász János, aki Brecht Kaukázusi krétakör című darabját vitte színre a norvég nemzeti színházban. Sokak szerint ők ketten hozták a legjobb színészi alakításokat a februári 38. Magyar Filmszemlén bemutatott alkotások szereplői között. És bár ezen a szemlén is kiosztották a legjobb női és legjobb férfi alakítások díját, elképzelhetetlen, hogy magyar filmek magyarországi filmszemléjén, bármennyire jók is, esetleg a legjobbak, más nemzetiségű színészek kapják e két díj valamelyikét is.

A már Berlinben élő Gryllus Dorka az Irina Palm című filmben kapott főszerepet, nemrég mutatták be a berlini filmfesztiválon. Több cseh és szlovák filmben szerepelt már Cserhalmi György, Oroszlán Szonja pedig Christopher Lamberttel forgatott egy amerikai kösztümös filmben. Legtöbbet mégis a színésszé lett exmodell Osvárt Andrea forgat külföldön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!