Hírek

2007.02.21. 17:30

Frattini mindenkit meghallgatott

Vég Márton

A zsúfolt napirend miatt mindössze egy órát töltött tegnap Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke a parlament emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának közös ülésén, ahol a vártnak megfelelően szóba kerültek a tavaly szeptemberben, illetve októberben lezajlott budapesti erőszakos megmozdulások is. A meghívott szakértők közül elsőként Gönczöl Katalin tájékoztatta röviden az európai, amúgy olasz politikust az általa vezetett testület nemrég nyilvánosságra hozott megállapításairól.

„Nem hősöket és bűnösöket kerestünk, hanem javaslatokat – például a gumilövedékek tilalmát – fogalmaztunk meg a kormánynak” – mondta Gönczöl. Rögtön utána Morvay Krisztina kapott szót, aki annak a jogászok alkotta alternatív testületnek volt a tagja, amelyiket a kormányzati vizsgálóbizottsággal párhuzamosan hoztak létre. „Örülök, hogy Frattini úr meghallgatja azok szavát is, akik túlélték a kormány jóváhagyásával történt rendőri brutalitást. A kérdés most az, hogy megismétlődik-e ugyanez március 15-én, vagy antidemokratikus országgá válunk” – mondta Morvay.

Ezután Balogh Zoltán (Fidesz) az igazságszolgáltatás egyoldalúságáról – csak az utcai zavargókat ítélik el, a rendőröket nem – beszélt, majd Wiener György (MSZP) azt hangsúlyozta, hogy a rendőrség csak az alkotmányos kötelezettségének tett eleget a tömegoszlatáskor.
„Ez egy rossz lecke volt, de meg kellett tanulni. Fel kell gyorsítani az egyéni esetek kivizsgálást, és ezekből meg kell állapítani a morális és jogi felelősséget” – mondta Franco Frattini.

A politikus ugyanakkor nem értette, hogy a tapasztalatlan magyar rendőrség miért nem használja ki az Európai Rendőrakadémia képzési lehetőségeit. Frattini szerint a fő tanulság az, hogy a rendőrség nem tudta szétválasztani az erőszakoskodók kis csoportját a békésen demonstrálók tömegétől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!