Hírek

2007.02.04. 06:06

Fittyet hány a gyermektartásra, nem fizeti

Olvasónk tavaly májusban költözött külön férjétől. A válóper jelenleg is zajlik. Az apa egy év alatt semmit sem fizetett a két kisgyermek után. A család nehéz helyzetben van.

BAMA

Egy válóper, főleg a vagyon feletti vita miatt évekig elhúzódhat. A jog éppen ezért biztosítja, hogy a gyermekeket érintő kérdésekben ideiglenes intézkedés, illetve részítélet születhessen. Feltéve, ha e téren a felek közt nincs külön egyezség. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A gyermekelhelyezés, gyermektartás, kapcsolattartás témájában való ideiglenes intézkedést vagy részítéletet soron kívül is kérhetjük. A bíró ezt általában a kérelmet követő tárgyaláson, de akár anélkül meghozza. Pontosan azért, mert a bontóper, illetve a vagyonmegosztás elhúzódhat. A gyerekeknek meg addig is joguk van a megfelelő anyagi színvonalú élethez. Mindenki tudja, mennyibe kerül ma egy kisgyermek neveltetése. Elég a ruházkodás vagy az iskolai tanszerek árára gondolnunk.

Ha a gyermektartásra kötelezett fél továbbra sem fizeti a megállapított összeget, polgárjogi végrehajtást kérhetünk a bíróságtól. A pénzt az érintettől levonhatják munkáltatója útján vagy bankszámlájáról. Ingóságaiból is foglalhatnak. Az apa ellen büntetőjogi feljelentést is tehetünk. A gyermektartás fizetésének elmulasztása ugyanis bűncselekmény. Gyermekeink jogának megcsorbítását nem kell ölbetett kézzel tűrnünk. Helytelen az a nézet, miszerint a „békesség kedvéért” jelszó jegyében megfosztjuk gyermekeinket attól, ami nekik jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!