Hírek

2007.02.02. 12:40

Elbontotta a Fidesz a Kossuth téri kordont

Pénteken Orbán Viktor pártelnök és a Fidesz teljes frakciója lebontotta a fémkerítést. A rendőrök újjáépítették a kordont, mire a Fidesz bejelentette, ha kell, megint lebontják

BAMA

Pénteken Orbán Viktor pártelnök és a Fidesz teljes frakciója lebontotta a fémkerítést. A rendőrök újjáépítették a kordont, mire a Fidesz bejelentette, ha kell, megint lebontják

Az ellenzék vezetője a Hír Televízió kérdésére elmondta: polgári engedetlenségei akció keretében bontották el a kordont és hajlandók lemondani mentelmi jogukról is. Mint közölte, a kerítés, amellyel a rendőrség október 23-a óta lezárja a Parlament körüli teret, jogtalanul zárja ki az embereket és a tüntetőket a Kossuth térről.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője kijelentette: a rendőrség újjaépítheti a kordont, de ha kell, ők megint lebontják majd.

Péntek délelőtt a rendőrök erőtlenül próbálták megakadályozni a kordonbontást, de fellépésük hatástalan maradt, mert a 152 megjelent ellenzéki képviselő néhány perc alatt szétszedte a kordon egy részét. Révész Máriusz szerint a rendőrséget felkészületlenül érték az események. Ennek ellenére hamarosan száznál is több rendőr jelent meg a Kossuth téren, és elkezdték kiszorítani az embereket a területről. Fél órával később erős rendőri biztosítás mellett – a Hír Tv tudósítója szerint az egyenruhások között csuklyások is vannak -, megkezdték a fémkerítés visszaépítését.

A reggel.hu tudósítójának Kövér László fideszes képviselő elmondta: "A törvény mindenkire vonatkozik, még a kormányra is. Ezentúl az emberek gyülekezési szabadsága helyreáll, éppúgy, mint ahogy csorbítatlan volt az elmúlt tizenhat évben volt." Tudósítónk szerint pénteken a déli órákban azonnal megjelent mintegy tucatnyi árpádsávos zászlókkal felszerelt tüntető, a tömeg azóta folyamatosan gyűlik, a rendőrség ezért lezárta a térre vezető utcákat, időközben leállt a 2-es villamos is, mert az összegyűlt emberek elállták az utat.

"Vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa. Elérkezett az a pont, amikor, ha másnak nem, a képviselőknek példát kell mutatni demokráciavédelemből" - mondta a téren újságíróknak a Fidesz elnöke, aki szerint szomorú, hogy 17 évvel a rendszerváltás után arra kényszerültek, hogy ilyen formában védjék meg az alkotmányos rendet és a demokráciát. "Mi szeretjük a demokráciát, el vagyunk kötelezve mellette és ilyenkor cselekszünk" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a kordonok lebontása miatt nem tart-e zavargásoktól a Parlament környékén, Orbán Viktor azt felelte: abban bíznak, hogy az alkotmány által egyébként tágan meghatározott kereteken belül fogja gyakorolni mindenki gyülekezési és véleménynyilvánítási jogát, egyben mindenkit kérnek is erre. Valamint arra is, "hogy legyenek határozottak álljanak ki és védjék meg a demokráciát" - tette hozzá. Hangsúlyozta, vállalják, amit tettek. Nem hivatkoznak mentelmi jogukra. Akkor sem, ha a rendőrség intézkedni akarna az ügyben, mert azt gondolják, hogy elfogadhatatlan 17 évvel a rendszerváltás után az képtelen helyzet, hogy a "kormány támogatásával, egyértelmű bíztatására a rendőrség alkotmány és a jogsértő intézkedéseket hoz".

Gyurcsány Ferenc több mint károsnak nevezte a Fidesz kordonbontását. A miniszterelnök szerint senki nem kérdőjelezheti meg a saját véleménye alapján a törvényeket. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a rendet meg kell őrizni. Véleménye szerint az országgyűlési képviselőknek különösen vigyázniuk kell azzal, hogy mit cselekszenek, mert a példa ragadós lehet.

"Jogállamban meg kell védeni a rendőrség tekintélyét" - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután távozott Szili Katalin házelnök dolgozószobájából. Gyurcsány közölte: a történtekről értesítette az államfőt. Arra a kérdésre, hogy van-e a kormánynak bármilyen feladata a történtek kapcsán, úgy reagált: a rendőrségnek van feladata és el is várja, hogy végezze a dolgát. A kormányfő nem reagált arra a kérdésre, hogy személy szerint mit szól ahhoz, hogy kordonokkal van körbevéve az országgyűlés épülete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!