Hírek

2007.02.16. 16:46

Botrányos összbizottsági ülés

A terrorveszély miatt összehívott összbizottsági ülésen mind a kormányoldalnak, mind az ellenzéknek jól jött a teátrális konfrontáció. Így érdemben nem kellett együtt megvitatniuk, hogy fenyegeti-e az országot terrorveszély.

Vég Márton

Viharos körülmények között, egy óra alatt botrányba fulladt és véget ért az Országgyűlés nemzetbiztonsági, illetve honvédelmi és rendészeti bizottságának tegnapi együttes ülése. A két testület ellenzéki elnökei ugyanis arra hivatkozva, hogy a kormánypárti képviselők megzavarták a bizottságok munkáját, befejezettnek nyilvánították az ülést és frakciótársaikkal egyetemben távoztak a teremből.

A kivonulás ellenére az MSZP és az SZDSZ képviselői mégis meghallgatták Szilvásy György kancelláriaminisztert és Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert arról, hogy a szélsőséges csoportok szervezkedéseivel kapcsolatban milyen titkosszolgálati információk birtokába jutottak.

Történt ugyanis, hogy Keleti György szocialista képviselő azt indítványozta, hogy az együttes ülést Simicskó István (KDNP), a nemzetbiztonsági bizottság elnöke vezesse. Indoklása szerint Lázár János (Fidesz), a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke részt vett a Kossuth téri kordon elbontásában, így elfogultan vezetné az ülést. Ez a kezdeményezés annyira meglepte az ellenzéket, hogy gondolkodási időt – szünetet – rendeltek el. Visszatérve pedig bejelentették, hogy határozatlan időre félbeszakítják a meghallgatást.

„Elfogadhatatlan, hogy parlamenti demokráciában ellenzéki képviselőket megbélyegezzenek, és egyébként a parlament által megválasztott tisztségük gyakorlásában akadályozzanak” – szögezte le Lázár János. A fideszes politikus zárójelben megszerezte: nem hiszi, hogy az MSZP a kordonbontás ügyében átvehetné a bíróság szerepét.

„Ha péntek, akkor fideszes PR-akció” – így összegezte a történteket Vadai Ágnes. A szocialista honanya szerint a fideszes kollégái pártkatonaként és nem képviselőként viselkedtek. A megjelent minisztereket végül Gulyás József (SZDSZ) kérte arra, hogy a hallgatóság létszámának csökkenése ellenére tartsák meg beszámolóikat.

„A szélsőséges szervezetek jelentős tömegtámogatással nem rendelkeznek. Ha ez nem változik meg március 15-ig, akkor semmi sem fenyegeti a nemzeti ünnepet, bár biztonsági kockázatok léteznek” – mondta Szilvásy György. A kancelláriaminiszter hozzátette: 34 olyan titkosszolgálati jelentés jutott el hozzá, amelyek arról szólnak, hogy szélsőségesek fegyvereket és támadóeszközöket szereznek be. Szilvásy ugyanakkor hazugságnak nevezte Kövér László (Fidesz) korábbi kijelentését, mely szerint a provokációk mögött a kormány állna.

Közben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tegnap nem tudta megerősíteni azt a lapinformációt, miszerint egy korábban már hatástalanított és utóbb visszaélesített Kalasnyikov géppisztollyal lőttek kedden éjjel a Teve utcai rendőrpalotára. Azt ugyanakkor bejelentette az NNI, hogy már nem nyomoznak – mert nem találták meg a tettest – a Demokrácia Harcosai nevű szervezet után, amely az őszödi beszéd után Budapest lángba borításával fenyegette meg a kormányt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken eljuttatta a feljelentés-kiegészítést a pesti Központi Kerületi Bíróságra a Kossuth téri kordont elbontó fideszes képviselők szabálysértési ügyében. A bíróság közlése szerint a rendőrség rendzavarás elkövetése miatt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Deutsch-Für tamás kabinetfőnök, Répássy Róbert frakcióigazgató, Kövér László választmányi elnök, Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője, valamint a kordonbontásban aktívan résztvevő képviselőtársaikkal szemben tett feljelentést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!