Hírek

2007.01.18. 16:37

Csongrád megyei volt az áldozat

Azonosították azt a magyar férfit, aki szerdán egy fegyveres rajtaütésben vesztette életét Irakban. Mivel nem kötelező a regisztráció, nem lehet tudni, hogy jelenleg hány civil van az arab országban.

BAMA

Csongrád megyei volt az a biztonsági őr, aki szerdán életét vesztetette egy civil szervezet konvoja elleni támadásban Bagdad nyugati részén – közölte tegnap Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője. A család kérésére azonban ennél több személyes információt nem hoznak nyilvánosságra.

A magyar férfit az Unity Resources Group nemzetközi biztonsági magáncég alkalmazta, amely a Nemzeti Demokratikus Intézet (NDI) nevű civil szervezet védelmét látta el Irakban. A fegyveres rajtaütésben a magyar áldozaton kívül még hárman haltak meg, egy iraki és egy horvát biztonsági őr, valamint az NDI amerikai alkalmazottja. A konvoj éppen visszafelé tartott a Iraki Iszlám Párt irodájából, ahol az intézet munkatársai egy tréninget tartottak, amikor helyi idő szerint 12 óra 20 perckor megtámadták őket. A húsz-harminc fegyveres géppuskákkal, karabélyokkal és kézigránátokkal támadt a kocsikra. A magyar férfi földi maradványait az azonosítás után szállítják majd haza.

Polgár Viktor tolmácsolta a Külügyminisztérium részvétét, valamint bejelentette, hogy a tárca mindenben segítséget nyújt az áldozat családjának. A szaktárca több forrásból szerzett információt a meghalt magyarról, elsődlegesen attól a cégtől kaptak felvilágosítást, amelynél a férfi dolgozott. Az információszerzést ugyanakkor hátráltatta, hogy Bagdadban nincs magyar képviselet, így a jordán fővárosban található konzulátust utasították a szükséges lépések megtételére.

A szóvivő elmondta, hogy mivel nem kötelező a külföldön dolgozóknak bejelentkezniük a Külügyminisztériumban,  nem tudják, hogy hány magyar lehet Irakban. Feltételezések szerint több tucat civil tartózkodhat az arab országban. A tárca továbbra is azt várja a térségbe utazó magyar állampolgároktól, hogy regisztráltassák magukat a Külügyminisztériumban. 2003-ban, amikor egy civilként dolgozó magyar fiatalember halt meg az arab országban, a tárca arra kért mindenkit, hogy regisztráltassa magát, a listát azonban azóta senki nem újította meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!