Hírek

2006.11.14. 16:33

Vizsgálat az eltűnt páncéltörő rakéta miatt

A bakonyi katonai lőtérről eltűnt páncéltörő rakéta miatt kedden vizsgálatot rendelt el a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.

BAMA

Lakatos Attila, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságának sajtóügyeletese elmondta, november 9-én egy szlovén lövészászlóalj tartott harcászati gyakorlatot a bakonyi lőtér nulla pontjánál, s ennek során a parancsnoki torony előtt mintegy 300 méternyire egy kézi páncéltörő rakétát egy katona nem tudott "elindítani". A kétszeri elektromos indítás ellenére sem tudott lőni a fegyverrel, ezért azt a katona - a biztonsági előírásoknak megfelelően - a helyszínen hagyta, s erről értesítette a zászlóalja tűzszerészeit.

A szlovén tűzszerészek az előírásoknak megfelelően körbe kerítették és megjelölték a rakéta helyszínét, s még aznap (november 9-én) értesítették magyar kollégáikat. Mivel zárt katonai területről van szó, az érvényben lévő szabályzat nem írja elő az ott hagyott és megjelölt robbanószerek külön őrzését is. A magyar tűzszerészek hétfőre tervezték a rakéta megsemmisítését, ám akkor azt már nem találták a helyszínen.

A sajtóügyeletes hangsúlyozta, feltételezhető, hogy bűncselekmény történt, tehát valaki ellopta a páncéltörő rakétát. Megjegyezte: azt sem lehet azonban kizárni, hogy a szlovén katonai egység vitte el magával a kézi páncéltörőt, de ennek kiderítése most Magyarországon nem lehetséges, ugyanis a zászlóalj egy része már hazautazott. Az ügyben vizsgálatot indított az illetékes szlovén katonai parancsnokság is.

Lakatos Attila figyelmeztetett, ha egy civil vitte el a páncéltörőt, akkor életveszélyben van, s nem szabad hozzányúlnia a harci eszközhöz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!