Hírek

2006.11.29. 18:54

Vizitdíj: csak a felnőttek fognak fizetni

Csak február közepétől kell fizetni az orvosnál – döntött szerdán a kormány. A fideszes Mikola István szerint a vizitdíjról szóló tervezet megváltoztatása a kapkodás jele.

Bánky Bea

Másfél hónap haladékot kaptak a betegek: a kormány által szerdán elfogatott tervek szerint nem januártól, hanem február 15-től kell fizetni a háziorvosnál és a szakorvosi rendeléseken. Az ingyenesség korhatárát jócskán felemelik: 6 helyett 18 évre. Ugyanígy a hajléktalanoknak és a tartós gyógykezelésre szorulóknak – például dialíziskezelésben résztvevőknek, az onkológiai ellátás vagy más kúra alatt állóknak – továbbra sem kell vizitdíjat fizetniük. Ingyenesek lesznek az állami feladatokhoz kapcsolódó ellátások is, például a népegészségügyi ellátás, a járványügyi tevékenységek, egyes szűrővizsgálatok, a terhesgondozás, a gyermekágyas anyák gondozása és a szülészeti ellátás.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Mintegy négymillióan részben vagy egészben mentesülnek a vizitdíj fizetése alól, a többieknek fizetniük kell
[/caption]A módosított indítvány – amelyről még a parlament is szavaz – azonban hátrányosan érinti a nyugdíjasokat és a hátrányosabb helyzetben élőket: a korábbi tervekkel ellentétben nekik is a teljes díjat, azaz 300 forintot kell majd fizetniük a vizsgálatokért. Ők évente 12 vizitre jogosító kedvezményt kapnak úgy, hogy a nekik járó ellátással – segély vagy nyugdíj – együtt havonta kaphatják vissza a díjat. Ennek összege a gyes esetében havi 300 forint, 200 forint jár a munkanélkülieknek és azoknak, akik legfeljebb a nyugdíjminimum kétszeresét (jövőre 53660 forintot) kapják. Ha valaki több, mint húszszor fizetett vizitdíjat, a számlák bemutatásával a huszonegyedik alakalomtól ezt visszaigényelheti az önkormányzattól, de folyamatos kórházi tartózkodás esetén is legfeljebb húsz napig kell ápolási díjat fizetni. A kormány szerint évente átlagosan hat–hét alkalommal megyünk orvoshoz.

A javaslatot azért módosította koalíció, mert kiderült: a több millió kedvezményezett körének megállapításába és adminisztrálásába beletörne az önkormányzatok bicskája. Az eredeti tervek szerint a kedvezményre jogosultaknak 300 forint helyett csak 100-at kellett volna fizetniük. A jogosultságot az önkormányzat igazolásával tudták volna igénybe venni. Az indoklás szerint minden évben 3–4 millió igazolás kiállítása teljesíthetetlen feladatot zúdított volna a helyhatóságok nyakába.

Danks Emese kormányszóvivő ugyanakkor elmondta: így is mintegy négymillióan részben vagy egészben mentesülnek a vizitdíj fizetése alól. A kormány döntött a vizitdíj fizetésének módjáról is. Danks Emese elmondta, a vizitdíjat minden egészségügyi szolgáltatónál lehet majd készpénzben fizetni, de az intézmények maguk döntenek arról, hogy milyen más fizetési lehetőséget biztosítanak. A vizitdíjról nyugtát, kérésre egyszerűsített számlát kell adni – fűzte hozzá.

„Nyilvánvaló, hogy az SZDSZ és az MSZP között nagyon komoly koalíciós feszültség bontakozott ki az egészségügyi reform tervezett intézkedései miatt” – mondta lapunknak Mikola István, aki szerint lassan már a képviselők sem tudják követni az egészségügyi reformtervek változásait. A Fidesz egészségpolitikusa örül annak, hogy a gyermekek és a fiatalok mentesülnek a fizetés alól. Ugyanakkor a tervezet – amely percekkel megkeresésünk előtt landolt az íróasztalán – gyors átfutása után Mikola úgy érzi, a kormányzat megijedt a korábbi koncepciótól és nagy sietve átírta a javaslatot. Az egészségügyi reform egészét jellemző kapkodást veszélyesnek tartja, valamint azzal sem ért egyet, hogy a vizitdíj felső határát „gyakorlatilag eltörölték”, azaz a huszadik alkalom fölött is fizetni kell a háziorvosi és a szakrendelőkben, igaz, az összeg a tervezet szerint a jegyzőnél visszaigényelhető. Mivel a nyugdíjasokat és a rászorulókat havonta egy orvoslátogatásnyi összeggel kompenzálják, 4-6 milliárd forinttal korrigálni kell a költségvetés tervezetét is.

Sólyom aláírta a gyógyszer-gazdaságossági törvényt

Aláírta a köztársasági elnök azt a törvénytervezetet, amely szerint jövőre patikán kívül is lehet majd gyógyszert kapni. A gyógyszer-gazdaságossági törvény értelmében nincs akadálya annak, hogy egyes receptköteles készítményeket – háromszáz félét – benzinkutaknál, illatszerboltokban is megvásárolhassunk. Januártól egyszerűbb lesz a patikaalapítás is, ugyanakkor megszűnik az ingyenes gyógyszer – a medicinákért legalább 300 forintot kell fizetnünk. A kihirdetés előtt álló törvény szerint büntethetőek lesznek azok az orvosok, akik indokolatlanul drága gyógyszereket írnak fel betegeiknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!