Hírek

2006.11.12. 17:01

Újabb kormányválság Libanonban

Lemondott szombaton a libanoni kormány öt Szíria-barát, síita tagja, de Fuád Szinjóra miniszterelnök nem fogadta el a lemondásukat, mondván: az ellehetetlenítené a kabinet működését.

Csák E.

A minden áron menni akaró sííta miniszterek a keresztényekkel együtt kisebbséget alkottak az eddigi kormányban, és annak olyan módon történő átalakítását követelték, hogy blokkoló kisebbséget alkothassanak.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A síita mozgalom ifjúsági szervezete is fegyverrel demonstrál
[/caption]Izraelben közben nagy port kavart az egyik tábornok, Gal Hirsch visszavonulása közvetlenül azelőtt, hogy a hadsereg belső vizsgálatának eredményei a vezérkari főnök elé kerültek. A kiszivárgott hírek szerint hadosztályparancsnokként Hirschet teszik a felelős a katonai hibákért, amelyek miatt nyáron a Hezbollah izraeli katonákat rabolhatott el a határról.

Hirsch lemondó levelében nem vállalja a felelősséget a történtekért. A távozó generális már a harmadik tiszt, aki leszerel az izraeli hadseregtől a meglehetősen sikertelen libanoni háború miatt. Az izraeli hírszerzés azt állítja: a Hezbollah síita szervezet azóta feltöltötte fegyverarzenálját, s legalább húszezer rakétával rendelkezik, amelyek közül több Tel-Avivot is el tudja érni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!