Hírek

2006.11.12. 18:44

Tubesi radar: a tárca kéri a civil tanulmányokat

A Honvédelmi Minisztérium (HM) felkéri a pécsi civil szervezeteket, hogy hozzák nyilvánosságra az általuk készíttetett, illetve rendelkezésükre álló tanulmányokat, amelyekre hivatkozva alkalmatlannak tartják a Tubest, mint lehetséges helyszínt és veszélyesnek a telepítendő radarberendezést – közölte a minisztérium.

Z. M.

A tárca azután tette közzé a fentieket, hogy baranyai civil szervezetek népszavazásra készülnek a lokátorállomás megépítése ellen. A minisztérium emlékeztetett arra: az Országos „Frédéric Joliot-Curie” Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet többek közt épp a békéscsabai radar próbamérésének adatai alapján készített tanulmányában az emberi szervezetre ártalmatlannak minősítette a radarberendezés által keltett elektromágneses sugárzást.

A tárca fontosnak tartja, hogy a civil társadalom „tudományosan megalapozott szakvéleményekből és tanulmányokból” tájékozódjon a tényekről, azonban – mint a HM közleményében áll – az elmúlt időszakban a tárcához ilyen adatok megismerésére kérelem sem szakértőktől, sem civil szervezetektől nem érkezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!