Hírek

2006.11.28. 18:23

Továbbra is tilos a génkezelt növények termesztése

Hazánkban egyelőre tilos a génmódosított növények termesztése – így döntött hétfőn este az Országgyűlés. Az öt parlamenti párt által támogatott jogszabály ugyanakkor arra is felkészült, hogy mi legyen, ha uniós kényszer hatására mégis fel kellene oldani a tiltást.

BAMA

Az unió jelenleg mintegy 30 génkezelt takarmánykukorica termesztését engedélyezi, de nem ír elő kötelezettségeket. Így a tagországok egyelőre saját hatáskörben dönthetnek arról, hogyan viszonyulnak a génkezelt növényekhez. A törvénybe beépülő új szabályozás szavatolja majd, hogy a génmanipulált növények ne „fertőzhessék meg” a közelben vetett hagyományos haszonnövényeket. A génmódosított növények köré például 400 méteres védőzónát írtak elő, ami azt jelenti, hogy ebben a sávban „hagyományos” rokon fajt nem lehet majd termeszteni. Másik sarkalatos pont a törvényben, hogy a génmódosított növényt ültető gazdának előzőleg minden, a védőzónán belüli szomszéd birtokos írásbeli hozzájárulását is be kell szereznie.

A múlt héten több akadémikus nyílt levelet juttatott el az országgyűlési képviselőkhöz, amelyben úgy látják: a génmódosítást érintő szigorú hazai szabályozás akadályozhatja a modern technológiával összefüggő kutatásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!