Hírek

2006.11.27. 18:11

Többet kap, aki magasabban van

Többségében magyarlakta településeket érint az a kormányrendelet, amely a tengerszint feletti magassághoz köti az önkormányzati támogatások mértékét Szlovákiában.

Csák Elemér - Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignright" width="260"] A szlovákiai magyarság fontos városa, Kassa is kevesebb támogatást kap
[/caption]Januártól csak azok a városok és községek kaphatnak több pénzt Szlovákiában, amelyek legalább 277 méter magasan fekszenek. A többlettámogatásokból így több mint 1600 település esik el majd. A még augusztusban meghozott rendelkezés ellen 141 település beadványban tiltakozott a pozsonyi pénzügyminisztériumnál, a tárca azonban ezt elutasította. A zömében az ország északi részén fekvő települések plusztámogatására a kormány szerint azért van szükség, mert a magasabban fekvő északi településeken a téli időszakban többet kell fizetni a fűtésért, és az utak karbantartása is többe kerül.

Érsekújvár, Dunaszerdahely, Galánta, Nyitra, Kassa – csak néhány olyan település, amelyek januártól kevesebb támogatást kapnak, mint eddig. „Meggyőződésünk, hogy az egyik döntő ok, amiért ilyenformán vezették be ezt a kormányrendeletet, az éppen az, hogy a magyarok bizonyos fokú diszkriminációját is jelenti” – mondta Köteles László, a Magyar Koalíció Pártjának parlamenti képviselője. „Még nem tudom pontosan megmondani, hogy ez koronában kifejezve mit jelent, mert a költségvetés összeállítása csak most következik” – mondta Zacharias István Szepsi polgármestere. A többségében magyarlakta települést csak 22 méter választja el attól, hogy többlettámogatáshoz jusson.

Szabó Béla, Révkomárom alpolgármestere lapunknak így nyilatkozott: „Nem mondanám azt, hogy a törvény ilyen jellegű módosítása kimondottan magyarellenes, hiszen nem csak a magyarokat, hanem a szlovákokat is hátrányosan érinti. A mi városunk 37 ezer lakójának 36 százaléka szlovák, akiket épp úgy súlyt a törvény, mint az itt élő magyarokat. Az bizonyos, hogy a Délvidék településeinek hiányozni fognak az így elvont pénzek. Révkomáromnak legalább 4 millió korona (kb. 30 millió forint) elvonást jelent. Én nem szavaztam volna meg ezt a törvényt. A mostani módosítás nem jó, a legnagyobb gondot mégis abban látom, hogy az előző kormány által megkezdett  iskolaügyi, egészségügyi és szociális reformok másirányú módosítása megkérdőjelezheti az eddigi reformok eredményességét.

Az unióban 600 méter a határ

Az Európai Unió a mezőgazdasági támogatások esetében a kedvezőtlen adottságú területek közé sorolja azokat, amelyek egy bizonyos magasság felett fekszenek. A határ ebben az esetben 600–800 méter, de a legalább húsz fokos lejtőn gazdálkodók is számíthatnak pluszpénzre. Hasonlóan, földrajzi alapon többlettámogatásra számíthatnak azok a svéd és finn gazdák, akik a 62. szélességi foktól északra próbálnak mezőgazdasági tevékenységet folytatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!