Hírek

2006.11.16. 19:09

Személyivel is utazhatunk Romániába

Amennyiben az Európai Unió is jóváhagyja, januártól személyi igazolvány felmutatása is elég lesz a román-magyar határszakaszon - döntött csütörtökön a két ország a budapesti közös kormányülésen.

Szakács Árpád

„Románia és Magyarország ma jobban érti egymást, mint az elmúlt száz évben bármikor, s ez legalább olyan fontos, mint a megállapodások megkötése” – jelentette ki csütörtökön Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a budapesti magyar-román kormányülés után. A Szépművészeti Múzeumban tíz egyezményt írt alá a két ország kormánya. A megállapodások nagy része a határmenti régiók jobb együttműködését hivatott elősegíteni. A tanácskozáson szó esett hazánk munkaerőpiacának megnyitásáról is az Európai Unióhoz csatlakozó Románia előtt január 1-től. Ezzel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc kijelentette: a munkaerőpiac részleges megnyitását kínálja a román állampolgárok számára. „Nyitni akarunk a legnagyobb mértékben, ami még nem veszélyezteti a magyar érdekeket” – mondta a magyar miniszterelnök. A magyar kormány várhatóan december közepén hoz végleges döntést a kérdésben.

Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök a német-francia megbékéléshez hasonlította a két ország közti „közeledést.” A román miniszterelnök szerint az együttes kormányülések, a kidolgozott közös fejlesztési, infrastrukturális együttműködési projektek a történelmi megbékélés szellemiségére épülnek. Újságírói kérdésekre válaszolva kifejtette: nem fogadja el az etnikai alapon létrejövő autonómiát, a román törvények a kulturális és az oktatási autonómia lehetőségeit biztosítják. Az erdélyi magyar autonómiaköveteléseket firtató kérdésekre Gyurcsány Ferenc nem adott egyértelmű választ. A Verespatakon tervezett aranybánya kapcsán a magyar kormányfő kifejtette: „Magyarország tele van aggodalommal.” Erre a román miniszterelnök leszögezte: minden európai és nemzetközi környezetvédelmi előírás betartásával valósítják meg a beruházást, ha a vizsgálatok azzal az eredménnyel járnak, hogy a befektetés megvalósítható.

Markó Béla román-miniszterelnökhelyettes lapunknak kifejtette: a magyarországi munkaerőpiac teljes megnyitása lenne a romániai magyar közösség érdeke. A részleges munkaerőpiaci nyitásról úgy fogalmazott: ez azt jelenti, hogy bizonyos területeken lesz, bizonyos területeken nem lesz liberalizáció. A Fidesz szerint a kormánynak egyetlen érdemi kérdésben sem sikerült megállapodnia Romániával. Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke azt kifogásolta, hogy a kormány nem tudott előrelépést elérni a romániai kisebbségi törvény és az erdélyi magyarság területi autonómiája ügyében.

A repülőtérről érkező bukaresti küldöttséget a román nemzetiszínű lobogó helyett az ugyancsak piros-sárga-kék színű Budapest zászló fogadta. Román nemzeti lobogót csak a Hősök terén lehetett látni. Danks Emese kormányszóvivő úgy reagált: a kormány nem kérte fellobogóztatni Budapest közterületeit a kormányülés idejére.

Fontosabb megállapodási pontok a kormányülésen

1. A magyar és a román állampolgárok 2007. január 1-től személyi igazolvánnyal utazhatnak egymás országaiba. Ezt az Európai Uniónak is el kell fogadnia.

2. Létrejön – 3-5 milliárd forintos értékben – egy vállalkozásokat támogató közös kockázati tőkealap, ami elsősorban a kis- és középvállalkozások uniós felzárkózását szolgálja.

3. Az észak-erdélyi autópálya 2013-ig meg fog épülni, és először a Magyarországhoz közelebb eső szakaszok készülnek el.

4. A vasúti személyforgalomban a határátkelőhelyeken az egy megállós ellenőrzés bevezetésének felgyorsításáról döntöttek.

5. Együttes történészbizottságot állít fel a két ország egy közös történelemkönyv megírására. Románia és Magyarország fele-fele arányban finanszírozza a kolozsvári Mátyás-szobor felújítását.

2. Létrejön – 3-5 milliárd forintos értékben – egy vállalkozásokat támogató közös kockázati tőkealap, ami elsősorban a kis- és középvállalkozások uniós felzárkózását szolgálja.

3. Az észak-erdélyi autópálya 2013-ig meg fog épülni, és először a Magyarországhoz közelebb eső szakaszok készülnek el.

4. A vasúti személyforgalomban a határátkelőhelyeken az egy megállós ellenőrzés bevezetésének felgyorsításáról döntöttek.

5. Együttes történészbizottságot állít fel a két ország egy közös történelemkönyv megírására. Románia és Magyarország fele-fele arányban finanszírozza a kolozsvári Mátyás-szobor felújítását. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!