Hírek

2006.11.11. 04:17

Reszketek a támadóktól a lakótelepen

Olvasónk panaszolja: a lakótelepen, ahol él, agresszív fiatalok garázdálkodnak. Az idős úr esténként fél kimenni az utcára. Kérdése: ilyen esetben miért nem büntethetők a kiskorúak is?

Rados Virág

A gyermekek büntethetősége nehéz és összetett kérdés – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Igaz, vannak országok, ahol ez bevett gyakorlat, de a mi jogrendszerünk eltér ettől. A jogalkotó dönti el, milyen kornál húzza meg az úgynevezett vétőképesség határát.

Bizonyos koron alul az ember belátási képessége köztudottan nem olyan fejlett, hogy tetteiért felelősséget tudjon vállalni. Ez csak meghatározott lelki, szellemi, érzelmi érettség mellett lehetséges. Természetes tehát, hogy gyermekeknél a büntetés sem lehet ugyanolyan súlyos, mint felnőtteknél, akiknek rendelkezniük kell a felsorolt tulajdonságokkal.

Más kérdés, hogy a most érvényes jogszabályok születése óta sok minden megváltozott. A gyermekek a régebbi időkhöz képest korábban érnek, testi és szellemi értelemben egyaránt – véli a jogász. Ám a büntetőjogon való változtatás körültekintő vizsgálatot kíván. Ha az olvasó szeretne tenni valamit az ügyben, országgyűlési képviselőjéhez fordulhat, hogy az terjesszen be törvényjavaslatot.

Mindamellett a büntethetőség önmagában édeskevés a probléma megoldásához. Statisztikák bizonyítják: a büntetéstől való félelem nem feltétlenül tart vissza a tettől. Sőt, vannak olyan esetek, amikor egyáltalán nincs hatása az elkövetőkre. Hiszen ők általában úgy gondolják: őket nem kaphatják el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!