Hírek

2006.11.28. 18:27

Patikán kívül 300 medicinát árusítanak

Cégvezetők tucatjai adják egymás kezébe a kilincset az Egészségügyi Minisztériumban, amióta elfogadta a Parlament a gyógyszergazdaságossági törvényt, amely lehetővé teszi egyes medicinák patikán kívüli árusítását.

Bánky Bea

Horváth Ágnes, a szaktárca államtitkára benzinkút-tulajdonosokkal, szupermarket-menedzserekkel és drogériavezetőkkel folytatott tárgyalásokat követően kedden elmondta: januártól 300 különféle medicinát (vagyis duplaannyit, mint a korábbi tervek alapján) vásárolhatnak meg a betegek úgy, hogy nem kell igazodniuk az ügyeletes patikák nyitvatartásához. Erdélyi Tamás, az AGIP Hungária képviselője elmondta: a gyógyszerek ugyan szabadárasak lesznek, de nem kívánnak nagyobb árréssel dolgozni, mint a patikák. Erdélyi sem a szigorú előírások miatt keletkező költségekről, sem a várható bevételekről nem árult el információkat.

A Magyar Gyógyszerész Kamara kedden úgy reagált: nem megoldott a gyógyszerbiztonság, mivel nincsenek meg a személyi és tárgyi feltételek a patikán kívüli árusításhoz. Horváth Tamás, a köztestület elnöke szerint „súlyosan elhibázottnak” tartják az árusítást lehetővé tevő törvényt, ezért a kamara átgondolandónak tartja a patikán kívül forgalmazás feltételeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!