Hírek

2006.11.25. 19:07

Orbán: lázadjanak a békák

Kalózpolitikát folytat a kormány, melynek olyan a reformprogramja, mint a hamisgulyás – jelentette ki Orbán Viktor Győrben, a Fidesz rendkívüli kongresszusán.

Szakács Árpád

„Írja meg, hogy az összes pártot tartsák el a saját tagjai, ne a mi pénzünkből élősködjenek” – mondja búcsúzóul a taxis, amikor megtudja, hogy újságírói minőségben érkezem a Fidesz győri kongresszusára. Természetesen megígérem az „utca hangjának” tolmácsolását, majd az egyetemi csarnok felé indulok. Bent az évszázad meccseként számon tartott 6-3-as végeredménnyel zárult londoni mérkőzés képsorai fogadnak. Napra pontosan 53 évvel ezelőtt volt ez a diadal. A székeken egy paksamétában napi- és heti sajtót találnak a különféle szórólapok mellett a küldöttek. Az egyik állogós termékeket reklámoz, a kínálat bőséges: Fidesz-illatosító 200, poháralátét 650, a bevásárló táska pedig 399 forintért kapható. Igencsak kecsegtető ajánlattal kínál az egyik telefontársaság. Ha valaki csatlakozik a Fidesz-flottához, az a párttagokkal ingyen tud beszélni.

Borkai Zsolt, a Fidesz győri polgármestere az első felszólaló. Színrelépése előtt lejátszottak egy 1988-as felvételt, amelyen tornászként olimpiai aranyérmet nyert. „Sokan élcelődtek ezen a kampányban, azt mondták, hogy a városvezetés nem holmi ugrabugrálás. Azóta átvettem a város kulcsát, ők pedig megtanultak bukfencezni” – villogtatja meg humorát a városvezető.

A politikai felszólalások között az egyik előadóként Tóth Vera, a 2004-es Megasztár győztese lépett föl. Mindez azonban nem csökkentette a büfélátogatók számát. Áder János, a következő felszólaló viccesen meg is jegyezte, az ő feladata, hogy biztosítsa a lehetőséget üdítő- és kávéivásra Orbán Viktor felszólalása előtt. A politikus ezt követően bírálatok össztüzét zúdította a szocialistákra, összehasonlítva a választási ígéreteket és a kormány jelenlegi munkáját.

Orbán Viktor bevezetőjében arra szólította fel a Heves megyei fideszeseket, hogy ne engedjék át a közgyűlési elnöki posztot a szocialistáknak. A mandátum azonos, de a többség a Fideszre voksolt tette hozzá. A Fidesz vezetője az MSZP választási ígéreteire azt mondta: a szocialisták kalózpolitikát folytatnak. „Felteszik a színes zászlót a hajójukra, majd ha a közelünkbe érnek, akkor kifosztanak.” Az ellenzék vezetője hangoztatta, a szocialisták felelősségre vonását csak ideig-óráig lehet eltussolni. Lebegjen a szemük előtt az amerikai Enron óriásvállalat példája. „Vezetőik meghamisították a cég adatait, könyvelését, de ezért 24 év börtönt kaptak. 1990-ben is elmaradt a felelősségre vonás, de ezt a hibát még egyszer nem követjük el” – hangoztatta a Fidesz elnöke.

A kormány reformjairól Orbán azt mondta, olyan mint a hamis gulyás. „Csak a legfontosabb, a hús hiányzik belőle, de lassan már krumplit és paprikát sem találunk a levesben.” A politikus az ország talpra állítását, az önkormányzatok megerősítésében látja. Szerinte több beleszólást kell engedni a helyieknek, az uniós pénzek elköltésében. A párt által elindított népszavazásról azt mondta, a referendum nyithatja meg az értelmes vitát a jövőről. Arról kell beszélnünk, hogy milyen körülmények között akarunk élni. Végezetül idézte Veres János pénzügyminiszter, szerinte arcpirító nyilatkozatát. „Ha le akarjuk csapolni a mocsarat, akkor nem a békák részére kell az ügyben népszavazást kiírni.” „Itt az idő, hogy a békák lázadjanak!” – zárta beszédét a politikus.

Önkormányzati testület a Fideszben

Új szervezeti egység alakult a Fideszen belül Önkormányzati Képviselők Fóruma néven, miután a kongresszus elfogadta az erről szóló előterjesztést. A küldöttek ennek érdekében egyhangúlag, ellenszavazat nélkül módosították az alapszabályt. A csoportosulás a Fidesz önkormányzati képviselőit fogja össze, ennek elnöke Orbán Viktor. A kisebb szervezeti egységeket a Fidesz elnöke által kinevezett választókerületi elnökök irányítják. Kövér László, az Országos Választmány elnöke a módosításokat azzal indokolta, hogy a változtatások javítják a Fidesz munkáját, illetve segítséget adnak ahhoz, hogy az önkormányzati képviselők és a polgármesterek a szövetség politikájához illeszkedő „trend” szerint vigyék a helyi ügyeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!