Hírek

2006.11.06. 18:24

Nem fogadja el a fővajda az ítéletet

Nem fogadja el a Romani Krisz ítéletét a két hete az ország fővajdájává avatott Kállai Csaba; az MTI-nek ezt azzal indokolta hétfőn, hogy az ítélethozatal nem a Romani Krisz, a Cigány törvény szerint zajlott.

BAMA

A dunántúli cigány vajdák szombaton tartották a Romani Kriszt  Kállai Csaba, felavatott magyarországi fővajda felett, mert felszólításukra nem mondott le "önjelölt tisztségéről" és nem kért nyilvánosan bocsánatot az ország cigányságától - ismertette a "vének döntését" az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökhelyettese hétfőn. Kövesi Vilmos elmondta: több dunántúli vajda és roma vezető azt követelte Kállai Csabától, Újszász Város Cigány Kisebbségi Önkormányzatának elnökétől, hogy "azonnal kérjen bocsánatot a magyarországi cigányságtól, mert megalázó és szégyenteljes viselkedésével nevetségessé tette az egész roma társadalmat Európa szemében". Hozzátette: mivel felszólításuknak Kállai Csaba nem tett eleget,  ítéletet hoztak a fővajda felett.

A dunántúli vajdák és idősek tanácsának döntése értelmében  Kállai Csaba nem tekintheti magát országos vajdának. Ha ezzel a címmel visszaél, "kitagadtatik a cigányságból", két évig nem lehet roma kérdésekben döntési jogköre, és ugyanennyi időre kitiltották minden dunántúli roma összejövetelről. A szombaton hozott ítélet szerint a 39 éves vállalkozót 50 éves koráig nem jelölhetik vajdának, és összejöveteleket, csoportokat sem vezethet.

Az OCÖ elnökhelyettese - aki maga is régi vajda családból származik - kijelentette: "egy tartalom nélküli, politikai státuszt akart magának teremteni Kállai Csaba, a fővajdaságát uralomra akarta használni, szembe helyezkedve a 12 éve működő legitim kisebbségi önkormányzati rendszerrel, a hatályos magyar törvényekkel, az alkotmányos berendezkedéssel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!