Hírek

2006.11.25. 06:07

Ne örököljön a volt házastársam

Olvasónk tizenhárom éves fia nevére lakást, garázst, nyaralót vásárolt. Érdekli, vajon volt férje, gyermekének apja örököse lehet-e a vagyonnak. Nem szeretné, ha így lenne.

Rados Virág

Ha az elhunytnak nincs egyenes ági leszármazottja, szülei viszont élnek, az örökség törvényesen fele-fele arányban köztük oszlik meg. Ha pedig egyik szülője él, akkor ő a törvényes örökös. Amennyiben a vagyon tulajdonosa jogi szempontból cselekvőképtelen személy, törvényes gondviselője intézkedik helyette. E körbe tartozik a tizenhárom éves fiú – mondja ügyvéd szakértőnk. (A tizenhatodik évét betöltött, de még nem tizennyolc éves személy korlátozottan cselekvőképes.)

Végrendeletre ekkor is van lehetőség. Ezt tanácsos közjegyző jelenlétében megírni. Ő ugyanis közokiratot hoz létre, amely a későbbiekben jóval kevesebb támadási felületet ad, mint az ügyvéd készítette dokumentum.

Arra azonban ne számítsunk, hogy a törvényes örököst kisemmizhetjük – figyelmeztet a szakember. Létezik ugyanis köteles rész, amely végrendelet esetén annak a vagyonnak a fele, amely végrendelet nélkül törvényesen járna.

Hasonló esetek szereplőinek a jogi szakértő azt tanácsolja: ha ki akarják zárni a lehetőséget, hogy fiuk vagy lányuk után annak másik szülője örököljön, saját nevükre szerezzenek vagyont. E javakhoz a volt házastársnak jogilag semmi köze nem lesz.

Gyermekünket nem sajátíthatjuk ki. Mindkét szülőnek vannak elvitathatatlan jogai. Ha tehát bekövetkezik az a szerencsétlenség, hogy a gyermek meghal, tulajdonát szülei öröklik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!