Hírek

2006.11.07. 19:44

Mégis jelentenek az orvosok

A kezdeti ellenállás ellenére a háziorvosok döntő többsége – 96 százalékuk – mégis csak elküldte november elejéig a betegforgalmi adatokat az egészségbiztosítónak. Az egészségügyi tárca szankciókat helyezett kilátásba azok ellen, akik megtagadják a kormányrendeletben rögzített adatszolgáltatást.

BAMA

Az orvosi kamara szerint ez lehet az oka, hogy az orvosok döntő többsége végül teljesítette az egészségügyi tárca rendelkezését. „A kormányrendelet alkotmányellenes, és az Alkotmánybíróságnak kellene állást foglalnia az ügyben” – mondta lapunknak Péterfalvi Attila. Az adatvédelmi biztos – aki már korábbi állásfoglalásában jogellenesnek ítélte az adatszolgáltatást – tudomása szerint a taláros testülethez már eljuttattak ez ügyben egy beadványt. Péterfalvi azt kifogásolja, hogy a rendeletben nem szerepel az adatkezelés célja, időtartama és feltétele. A beteg összes adatát kell továbbítani, így a személyes adatait, azt is, hogy milyen problémái vannak, milyen gyógyszereket szed – köztük az államilag nem támogatott patikaszereket is jelenteni kell –, milyen gyógymódban részesül, mit mondott neki az orvos. Az adatokat floppyn kell továbbítani normál postai küldeményként, így a betegek adatai külön védelemben sem részesülnek.

Most már kiadhatják az adatokat a kórházak

„Harmadik nekifutásra sikerült a rendőrségnek olyan kérelmet írnia, amely megfelel tartalmilag és formailag a jogszabályoknak” – mondta lapunknak Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos. Így a kórházak kiadhatják az október 23-i zavargásokban megsérült betegek adatait a kórházak, mivel pontosan megjelölték az adatgyűjtés célját. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tanúként hallgatná meg az érintetteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!