Hírek

2006.11.12. 18:20

Marasztalnák és küldenék is Gergényit

A rendőrség teljes elbizonytalanodásával járna Demszky Gábor szerint, ha a budapesti rendőrfőkapitány és több rendőri vezető is nyugdíjba vonulna. A főpolgármester levélben kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, ne fogadja el Gergényi nyugdíjazási kérelmét.

Bánky Bea

Demszky Gábor erősen lobbizik Gergényi Péter maradása érdekében: csütörtökön személyesen kérte erre a budapesti rendőrfőkapitányt, majd hétvégén levélben fordult a miniszterelnökhöz, hogy ne fogadja el a rendőrfőnök nyugdíjazási kérelmét. Szerdán előbb Gergényi Péter jelentette be, hogy kérte nyugdíjazását, majd estére kiderült: két helyettese is távozni szeretne posztjáról.

[caption id="" align="alignright" width="260"] Gergényi Péter főkapitányságának 2003-as kezdete óta 37 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma
[/caption]Demszky Gábor levélben arra kérte a kormányfőt, hogy „járjon közbe azért, hogy a jelenlegi budapesti rendőri vezetés a helyén maradjon”. A főpolgármester véleménye szerint „az alkotmányos rendet semmibe vevő, csak az erőszak eszméjében hívő utcai szabadcsapatok visszaszorítása összességében jogszerűen történt”. Rámutatott, hogy a világon sehol nincs olyan demokrácia, ahol a szabad véleménynyilvánítás eszköze lehet a Molotov-koktélos gyújtogatás, a barikádemelés, a rendőrőrs- és tankfoglalás. Ugyancsak nem tartozik sehol a világon a védendő alkotmányos jogok közé az utcakövek felszedése, a kirakatbetörés, „a rendőrök levadászása, a zsidózás és a halállal való fenyegetés”. A főpolgármester ugyan nem ismeri a főkapitány és a többi rendőri vezető nyugdíjazási kérelmének okát, azonban úgy véli, hogy „ebben közre játszott a szeptemberi és októberi utcai zavargásokkal szembeni rendőri fellépés megítélése”.

Demszky Gábor amiatt aggódik, hogy a főkapitány távozása „a közvélemény és a rendőri állomány szemében egyaránt azt a tévképzetet erősítené, hogy az utcai erőszak és az alkotmányellenes rendzavarás ellen nem érdemes határozottan fellépni”. „Az ártatlan áldozatok megcsúfolása az a kampány, amit Demszky Gábor és Kuncze Gábor a rendőrség vezetői mellett folytatnak, anélkül, hogy Gergényi Péter és mások konkrét felelősségének kiderítésére akár ők, akár a miniszter, akár a miniszterelnök kísérletet is tennének” – reagált a főpolgármester levelére Balog Zoltán, a Fidesz emberi jogi munkacsoportjának vezetője. Balog annyiban egyetért a főpolgármesterrel, hogy szilárd és erős rendőrségre van szükség. Hozzátette azonban: mindenki számára nyilvánvalóak a rendőrök által elkövetett atrocitások – ám szerinte mindez nem csak az egyes rendőrök felelőssége, hanem azoké is, akik az utasításokat kiadják.

Nem csak a koalíciós és az ellenzéki pártok között van véleménykülönbség a főkapitánnyal kapcsolatban – az SZDSZ-ben is megoszlanak az álláspontok. Azt ugyan sem Demszky, sem Kuncze nem vitatja, hogy a rendőri „túlkapásokat ki kell vizsgálni, és ha szükséges, szankcionálni”, ugyanakkor a két politikus ragaszkodik a főkapitány személyéhez. Gusztos Péter, Parlament emberi jogi bizottságának tagja ugyanakkor úgy véli: „Gergényi Péter az utcai harcok idején rendőri vezetőként kiállt beosztottjai mellett, budapesti főkapitányként ugyanígy kellene kiállnia a vizsgálatok szükségessége mellett”. Fodor Gábor, a liberálisok egyik potenciális elnökjelöltje is ellenvéleményt fogalmazott meg: szerinte ugyanis nem a nyugdíjazását kérő főkapitány, hanem „az október 23-án történtek korrekt kivizsgálása mellett kellett volna kiállni”.

Javította a közbiztonságot a Vasprefektus

Gergényi Péter főkapitányságának 2003-as kezdete óta 37 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, és 30-ról 57 százalékra nőtt az eredményes nyomozások aránya. Budapest az 1990-es évek közepén az utcai leszámolásokról, a romló közbiztonságról volt hírhedt, mára azonban Európa legbiztonságosabb fővárosává vált – írta Demszky Gábor. A főpolgármester szerint ezt a főkapitány nyugdíjazásáról szóló kormányfői döntésnél figyelembe kell venni. A közbiztonság javításának elismeréséért az önkormányzattól november 17-én Budapestért díjjal tüntetik ki a főkapitányt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!