Hírek

2006.11.05. 16:49

Már csak jövőre lesz kormány Ausztriában

Ausztriában csak jövőre alakulhat új kormány, miután az Osztrák Néppárt megszakította a koalíciós tárgyalásokat a szociáldemokratákkal

BAMA

Ausztriában csak jövőre alakulhat új kormány, miután az Osztrák Néppárt megszakította a koalíciós tárgyalásokat a szociáldemokratákkal. Wolfgang Schüssel ügyvezető kancellár megerősítette: pártja csak a parlamenti vizsgálóbizottságok munkájának a befejeződése után folytatja a koalíciós tárgyalásokat a szociáldemokratákkal.

Az október 1-jei parlamenti választásokon a szociáldemokraták (SPÖ) győztek Schüssel pártja előtt egy százalékos előnnyel. A győztes Alfred Gusenbauer bejelentertte, hogy csak az Osztrák Néppárttal (ÖVP) kezdenek koalíciós tárgyalásokat. A néppárt azonban megszakította a tárgyalásokat, miután az újjáalakult parlament vizsgálóbizottságokat alakított, amelyek feladata, hogy kivizsgálják a Schüssel-kormánynak az Eurofighter repülőgépek beszerzéséről kötött megállapodását, valamint az utóbbi évek bankbotrányait.

Az SPÖ-nek még a Zöldekkel együtt sem lenne parlamenti többsége, a szélsőségesnek tekintett Szabadság-párttal pedig nem akarnak kormányozni, így valószínűleg kénytelenek kivárni a vizsgálóbizottságok munkáját, így viszont legkorábban csak 2007-ben kezdődhetnek újra kormányalakításról szóló tárgyalások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!