Hírek

2006.11.27. 15:29

Magyarellenes a kormányrendelet?

Többségében magyarlakta településeket érint az a kormányrendelet, amely a tengerszint feletti magassághoz köti az önkormányzati támogatások mértékét Szlovákiában. A döntés szerint januártól csak azok a városok és községek kaphatnak több pénzt, amelyek legalább 277 méter magasan fekszenek.

Csák E. - Parcsalmi Gábor

A többlettámogatásokból így több mint 1600 település nem részesül majd. A kormány szerint azért van erre szükség, mert a magasabban fekvő északi településeken a téli időszakban többet kell fizetni a fűtésért, és az utak karbantartása is többe kerül.

Érsekújvár, Dunaszerdahely, Galánta, Nyitra, Kassa – csak néhány olyan település, amelyek januártól kevesebb támogatást kapnak, mint eddig. „Meggyőződésünk, hogy az egyik döntő ok, amiért ilyenformán vezették be ezt a kormányrendeletet, az éppen az, hogy a magyarok bizonyos fokú diszkriminációját is jelenti” – mondta Köteles László, a Magyar Koalíció Pártjának parlamenti képviselője. „Még nem tudom pontosan megmondani, hogy ez koronában kifejezve mit jelent, mert a költségvetés összeállítása csak most következik” – mondta Zacharias István Szepsi polgármestere. A többségében magyarlakta települést csak 22 méter választja el attól, hogy többlettámogatáshoz jusson.

Szabó Béla, Révkomárom alpolgármestere lapunknak így nyilatkozott: „Nem mondanám azt, hogy a törvény ilyen jellegű módosítása kimondottan magyarellenes, hiszen nem csak a magyarokat, hanem a szlovákokat is hátrányosan érinti. A mi városunk 37 ezer lakójának 36 százaléka szlovák, akiket épp úgy súlyt a törvény, mint az itt élő magyarokat. Az bizonyos, hogy a Délvidék településeinek hiányozni fognak az így elvont pénzek. Révkomáromnak legalább 4 millió korona (kb. 30 millió forint) elvonást jelent. Én nem szavaztam volna meg ezt a törvényt. A mostani módosítás nem jó, a legnagyobb gondot mégis abban látom, hogy az előző kormány által megkezdett iskolaügyi, egészségügyi és szociális reformok másirányú módosítása megkérdőjelezheti az eddigi reformok eredményességét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!