Hírek

2006.11.20. 16:55

Kormányzati hadüzenet az álrokkantaknak

BAMA

Kormányhatározat született a rehabilitációs járadék bevezetéséről, amelynek célja, hogy a munkavállaló visszakerüljön a munka világába és ne legyen rokkantsági nyugdíjas.

A járadékról szóló törvényjavaslatot a szociális és munkaügyi-, az igazságügyi és rendészeti-, valamint a pénzügyminiszternek jövő év március utolsó napjáig kell közösen a kabinet elé terjesztenie. A következő felülvizsgálat alkalmával minden rokkantnyugdíjasnál – az öregségi korhatár alatt közel 500 ezer embernél – el kell dönteni, hogy nyugdíjat, vagy pedig járadékot kapjon-e a továbbiakban.

A rehabilitációs járadék három évig kapható majd, ha ez idő alatt a rehabilitáció nem hoz eredményt, és a munkaképesség csökkenése eléri a 67 százalékot, akkor rokkantnyugdíjas lehet az érintett. Ellenkező esetben szociális vagy munkanélküli-ellátást kaphat. Az egészségkárosodás mértékét elbíráló Országos Orvosszakértői Intézet pedig közvetlenül a szociális és munkaügyi miniszter, tehát Kiss Péter irányítása alá kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!