Hírek

2006.11.26. 06:36

Korlátoznák a reklámokat

Korlátozná a gyermekeknek szóló élelmiszerreklámokat az Egészségügyi Világszervezet. Magyarországon nem lehet olyan terméket reklámozni, amely káros lehet a fiatalok fizikai fejlődésére.

BAMA

Korlátozná a gyermekeket célzó élelmiszerreklámokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO előzetes jelentése felszólítja az illetékeseket arra, hogy csökkentsék a marketing-nyomást, amellyel a kereskedelem az emberek fogyasztási szokásait igyekszik befolyásolni. A dokumentum szerint különös figyelmet kell fordítani a sebezhető csoportokra, így a gyermekekre és a tinédzserekre, akiknek a hiszékenységével nem lenne szabadkereskedelmi érdekek miatt visszaélni.

Emellett az Európai Unió egészségügyi miniszterei is egy nemzetközi megállapodást szorgalmaznak, hogy az élelmiszer-forgalmazók ne befolyásolhassák reklámokkal a gyermekek fogyasztási szokásait. Az erről szóló dokumentum várhatóan még ebben a hónapban napvilágot lát.
Európában különféleképpen kezelik a gyermekeknek szánt reklámokat. Franciaországban például a tartósított élelmiszerek, hozzáadott zsiradékot, édesítőt vagy sót tartalmazó termékek népszerűsítését célzó tévéreklámokat figyelmeztető felirattal kell ellátni.

Emellett a reklámozónak egészségügyi kampányokat kell szponzorálnia.
Magyarországon a gyerekeknek szóló hirdetéseket több jogszabály, a gazdasági reklámtevékenységről szóló, a média- és a közoktatási törvény, másrészt a Magyar Reklámetikai Kódex szorítja keretek közé. Ezek szerint a reklámok nem károsíthatják a gyermekek és a fiatalkorúak szellemi, erkölcsi és fizikai fejlődését, s nem lehet kihasználni a hiszékenységüket, tapasztalatlanságukat és érzésvilágukat. Ezen felül a reklám nem szólíthatja fel arra a gyerekeket, hogy arra kérjék szüleikett, vegyék meg nekik a hirdetésben látott terméket – mondta el érdeklődésünkre Markovich Réka, a Magyar Reklámszövetség főtitkára.

Ráadásul iskolákban, óvodákban, kollégiumban csak olyan reklámokat lehet közzétenni, amelyek a gyermekeknek, tanulóknak szólnak és az egészséges életmóddal, a környezetvédelemmel, a társadalmi, közéleti tevékenységgel, illetve a kulturális tevékenységgel függnek össze. Ezen felül az iskolaigazgató további korlátozásokat vezethet be.

A szakember nem vitatja, hogy a reklámozóknak komoly társadalmi felelősségük van. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy nem a hirdetések korlátozásával lehetne megoldani a problémát. Inkább a szülőknek kell megtanítaniuk a hirdetni a televízióban – ecsetelte.

A reklámpszichológus szerint viszont a kicsik fokozott védelme éppen a védtelenségük miatt fontos. Sas István úgy véli, hogy a tizenhat éven aluliak nem tudják, hogyan kell kezelni a reklámokat. Sőt, az öt évnél fiatalabbak ugyanúgy hisznek a tévében látott süninek, mint az óvónéninek. A szakember szerint mindenképpen szükség van az egészséges életmódot népszerűsító reklámokra. Azt is fontosnak tartja, hogy a hirdetők csak valós dolgot ígérjenek.

Fekete Krisztina, táplálkozási szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy nincsenek egészségtelen ételek, csak olyanok, amelyekből kevesebbet és ritkábban kellene fogyasztani. Ilyenek többek között a zsiradékok, az édességek és a magas cukortartalmú üdítők. Fontos, hogy minél több zöldségből, gyümölcsből és teljes kiörlésű gabonából készült ételeket kellene enni.

Káros is lehet müzli

Sokszor pedig az sem egészséges ami annak látszik: nemrégiben például uniós riasztásra kivonták a forgalomból a Lidl forgalmazta Little Man Zimtinos Cinnamon-Breakfast fahéjas gabonafalatkáját, mely 500 grammos kiszerelésben került a német üzletlánc polcaira, szavatossági ideje pedig 2007 október 21-ig szól. A német szakhatóság a gyártó ellenőrzésekor a megengedett határértéknél tizenkétszer magasabb kumarinszintet mutatott ki. Az anyag nagy mennyiségben májkárosító és véralvadásgátló hatású lehet. Kovács Gergely, a Lidl beszerzési igazgatója azt mondta: zárolták a teljes készletet, akkreditált laborokban bevizsgáltatják az összes Little Man gabonafalatkát, és az eredményeket bemutatják a hatóságoknak. Süth Miklós, az agrártárca főosztályvezetője azt mondta: ha a német hatóság fenntartja kifogását, akkor a lefoglalt árumennyiséget megsemmisítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!