Hírek

2006.11.20. 08:05

Kórházak a bezárás szélén

Az egészségügyi miniszter által ismertetett „kiemelt kórházak listája” gyakorlatilag minden érdekeltet megdöbbentett. Az orvosok egyenesen katasztrófáról beszélnek

Vég Márton

Egyre több szakmai hang tartja átgondolatlannak és megalapozatlannak az egészségügyi tárca bejelentését, miszerint 160-ról 31-re csökkentik le azoknak a kórházaknak a számát, amelyek jogosultak lennének daganatos betegségek kezelésére, szervátültetésre vagy szívműtétre. Molnár Lajos egészségügyi minisztert szocialista politikusok is bírálják, de gyakorlatilag a témában megszólaló valamennyi érdekelt úgy látja: a reform hatásaként veszélybe kerülhet a betegek közötti esélyegyenlőség.

„Minden szakmai megfontolást nélkülözve, hasraütés szerűen jelölték ki az országban a kiemelt kórházakat. Egyértelmű, hogy anyagi okok motiválták a kormányt, de ezt persze soha nem fogják beismerni” – mondta lapunknak Éger István.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke hozzátette, hogy mivel a kórházakkal párhuzamosan a mentőszolgálatot is leépítik, ezért a kijelölt intézményektől messze élő betegeknek jelentősen romlani fog a gyógyulásra való esélyük.

A Kamara elnöke külön kiemelte a közelmúltban felújított soproni kórház mellőzöttségét, hiszen a hűség városából a kormány döntése értelmében Győrbe vagy Szombathelyre – mindkét megyeszékhely messzebb van, mint a tervekben szereplő 55 kilométer maximális utazási távolság – kellene járniuk a betegeknek.

„Távolabb meggyógyulni jobb, mint a közelebbi kórházban meghalni, vagy nem meggyógyulni” – mondta Molnár Lajos. Az egészségügyi miniszter hozzátette, hogy a 31 súlyponti intézményben az év minden napján 24 órás ügyelet lesz, ahol a legjobb eszközökkel, a legfelkészültebb orvosok gyógyítanak majd.

A reformok irányával eddig egyetértő Magyar Kórházszövetséget (MK) is meglepte a kiemelt kórházak listája, mert a korábbi egyeztetéseken más intézmények neve szerepelt a felsorolásban. „Nagyon-nagyon félünk, hogy súlyos ellátási gondokat fog okozni, nem erre számítottunk” – mondta Golub Iván. Az MK elnöke főleg Budapest ellátásáért aggódott, hiszen a közel kétmillió lakosra mindössze négy kiemelt kórház jut majd.

„Nem látni a szakmai összefüggéseket, a tudatosan végiggondolt politikát, valamint a sürgősségi ellátás elsőbbségét” – mondta a köztévé Híradójának Havas Szófia. Az MSZP egészségpolitikusa – aki egyébként olyan kórházban dolgozik, amelyet súlyosan érint az átszervezés – szerint Molnár Lajos tökéletesen figyelmen kívül hagyta javaslataikat, ezért ha minden változatlanul marad, akkor szomorú jövő elé nézünk.

A legélesebben természetesen a Fidesz kritizálta az intézkedést és ugyan kimondatlanul, de arra szólította fel a lakosságot, hogy védjék meg a kórházakat a bezárástól. „Néhány helyen már szervezik a veszélyeztetett intézmények köré vont élőláncot. A betegek nem fogják engedni, hogy a kórházakat elvegyék tőlük” – mondta Mikola István. Az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere szerint megengedhetetlen, hogy körzővel osztják fel az országot, amelyhez egy 160 millió forintos elvonás párosul a mentőszolgálattól.

Van élet a listán kívül is?

A listán nem szereplő kórházak – mint a Balatonfüredi Szívkórház – sorsa most a Regionális Egészségügyi Tanácsok (RETA) kezében van, ugyanis helyi szinten döntik el, hogy a területi kórházak közül melyik folytathatja az aktív ellátást – kisebb beavatkozásokat, rutin műtéteket végezhetnének –, és hol kell átalakulni ápolási, rehabilitációs központtá.

A RETA dönt az ágyszámelosztásról, az egyes osztályok bezárásáról, de arról is, hogy a beteg hova menjen, vagy hova küldjék, ha kell. A nem kiemelt kórházak pályázaton kaphatnak majd pénzt az ágyak, illetve az osztályok működtetésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!