Hírek

2006.11.01. 15:50

Ki akarom tessékelni a vőmet a lakásomból

Olvasónké az a lakás, amelyben lánya és veje tizenhatodik éve lakik. A házaspár kapcsolat megromlott, el akarnak válni. A két hölgy azt akarja, a vő költözzön ki a lakásából.

Rados Virág

A tulajdonjog a kedves olvasóé, így neki van joga eldönteni azt is, ki lakjon a lakásában, és ki ne. Ha tehát ő úgy dönt, a vőnek el kell költöznia, akkor a férfinak nincs más választása. nem érvényes már az a szocializmusban bevett gyakorlat, miszerint az állami tulajdonú bérházak lakásaiban bejelentett lakókat nem szabad kitenni. A mostani törvények védik az állampolgár magántulajdonát.

Amennyiben az úr szép szóra nem akar elköltözni, a tulajodnos hölgy felszólíthatja rá, hogy ezt tegye meg. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. Írjhat az úrnak levelet, amelyben hivatalosan közli vele szándékát. Ehhez kérheti ügyvéd segítségét is, hogy a dolog „meggyőzőbb” legyen. Mivel az elmúlt tizenhat évben a házaspár közösen változtatott ezt-azt a lakáson (pl. lakásfelújítás), a féfi költségeit meg kell téríteni. Ettől az ingatlan tulajdonosa nem is zárkózik el. A levélben tehát fizetési szándékát is közölheti. Az anyagi ráfordításokat a két fél (anyós és vő) így elszámolja. A kiköltözésre természetesen adjon a hölgy ésszerű határidőt, amely valóban betartható.

Ha a férfi mindennek ellenére nem távozik, erősebb eszközökhöz is lehet nyúlni. Az ingatlan tulajdonosa végrehajtást kérhet a bíróságtól a lakás kiürítése iránt. A végzés birtokában végső sorona rendőrök is kitehetik a férfit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!