Hírek

2006.11.25. 18:57

Gyurcsány: öt eszköz a politika érvényesítéséhez

Öt eszközt kell felhasználnia az MSZP-nek politikája érvényesítéséhez Gyurcsány Ferenc szerint. A kormányfő pártja tegnapi választmányi ülésén azt is elmondta, a pártreform lényege az MSZP demokratikus társadalmasítása.

BAMA

A miniszterelnök az eszköztárban első helyen említette a rend védelmét, mert a párt elvesztheti tömegbázisát, ha nem állnak ki ezen érték mellett. A rendetlenség ugyanis leginkább a kisembert sújtja. Másodikként a kormányfő a partnerséget említette, s bejelentette, megbeszélésre hívja a magyarországi európai parlamenti képviselőket, hogy közös álláspontot alakítsanak ki az unió legfelsőbb döntéshozó fórumának kérdéseiről. A kormányzati intézkedéseket említve határozottságot vár a kormányfő. Bár a jövő év nehezebbnek ígérkezik az ideinél, nem szabad visszafordulni, mert 2008 már az újrakezdés éve lesz, 2009-ben pedig meg fognak mutatkozni az eredmények is.

A politikai célok elérésének negyedik eszköze az elengedhetetlen reformok lesznek, amelyeknek az igazságosság, a minőség és a fenntarthatóság jegyében kell megvalósulniuk. Végezetül az építkezést, a beruházást és a befektetést sorolta az ötödik helyre. Gyurcsány Ferenc szerint az állampolgárokkal és a civil szervezetekkel együtt kell megvalósítani a párt programját. Ehhez meg kell teremteni az MSZP demokratikus társadalmasításhoz szükséges feltételeket.

Az országos választmány az MSZP tisztújító kongresszusát február 24-25-re hívta össze, személyi kérdésekről nem esett szó. Simon Gábor, a testület elnöke elmondta, hogy a kongresszus napirendjén az elnökválasztás mellett az alapszabály megtárgyalása és módosítása, illetve a párt politikai stratégiájának elfogadása szerepel. Simon egyetértett azzal, hogy parlamenti vita kezdődjön azon kérdésekről, amelyeket Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője vetett fel pártja Győrben tartott rendkívüli kongresszusán. A testületi elnök ugyanakkor megjegyezte, az igazságosságról, közszolgáltatásokról, életminőségről és az állam szerepéről szóló párbeszéd hat hónapot késett, mert ilyen javaslattal az MSZP már korábban előállt.

Az ülés résztvevői Simon Gábor javaslatára elfogadták az Add a neved! akció elindítását. A kezdeményezés célja, hogy az MSZP politikai véleményét támogatók küldjenek egy névvel ellátott, e célra készített szórólapot az MSZP választmányának címére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!