Hírek

2006.11.08. 01:58

Főnökeim lehallgatják a telefonjaimat

Olvasónk munkahelyén elterjedt a hír: a benti telefonvonalról kezdeményezett hívásokat lehallgatják. Ellenőrizendő, hogy a dolgozók valóban csak szakmai ügyekben telefonálnak.

Rados Virág

Fő szabály szerint a magántelefon-vonalak lehallgatása törvénysértés – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. E cselekedet az adatvédelmi törvénybe ütközik, és személyiségi jogokat sért. Akivel ezt teszik, az keresetet adhat be, polgári pert indíthat a vétkes ellen.

Mi a helyzet a munkahelyi telefonnal? Való igaz, benti vonalunk nem arra való, hogy azon magánhívásokat bonyolítsunk le. A munkáltató azért bocsátotta rendelkezésünkre, hogy segítségével munkánkat végezzük. Ezt tehát főnökeink megkövetelhetik tőlünk – így az ügyvéd.

A munkahelyi telefon lehallgatása akkor jogszerű, ha erről előtte tájékoztattak minket, és ebbe mi beleegyeztünk. Esetleg munkaszerződésünk is tartalmazza a kitételt. Ha azonban nem mondták ezt meg nekünk, mégis csinálják, ugyanolyan jogsértést követnek el, mint a magántelefonok esetében.(Ha a munkaszerződés tartalmazza a lehallgatás tényét, de mi ezt nem akarjuk elfogadni, joggal mondhatják, hogy menjünk más helyre dolgozni.)

Előadódhatnak azonban helyzetek, amikor magánhívást kell intéznünk munkahelyünkről, és ez méltányolható. Rossz hírt kapunk például, mondjuk egy közeli rokonunkat súlyos baleset érte, és nekünk segítenünk kell. Ilyenkor a sürgős telefonhívás szinte elengedhetetlen. Hogy van mobilunk? Az le is merülhet, vagy elfogyhatnak a rá feltöltött egységek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!