Hírek

2006.11.12. 18:56

Feljelentés lázadás előkészítése miatt

Lázadás előkészületének bűntette miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett pénteken Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője. Ezt a szocialista politikus jelentette be vasárnap.

B. B.

Bárándy azért fordult a bírósághoz, mert a Batthyány örökmécsesnél november 5-én a szónok a hallgatóságot arra hívta fel, tanúsítsanak polgári engedetlenséget, ami köztörvényes bűncselekmény. A tüntetésen a magukat „Kossuth téri forradalmároknak” nevező demonstrálók bejelentették: élőlánccal akarják körbevenni a Parlamentet, hogy megakadályozzák az országgyűlési képviselők bejutását az épületbe.

A jogász végzettségű szocialista képviselő elmondta: a jogszabályok megszegése szankciót von maga után, egyébként pedig nem létezik olyan fogalom a jogrendszerben, hogy „polgári engedetlenség”. Bárándy szerint elfogadhatatlan, hogy ötven-száz ember a polgári engedetlenség ürügyén államellenes bűncselekményt valósítson meg, veszélyeztetve az ország biztonságát és a „békés többség” nyugalmát.

A képviselő szerint lázadásnak számít egy olyan cselekmény, amelynek résztvevői megakadályozzák az Országgyűlés munkáját. Például ha valaki részt vesz az élőláncban és visszatart egy képviselőt, vagy kicsit meglöki, az már bőven elég ahhoz, hogy megvalósítsa a bűncselekményt. A lázadás előkészületét öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.

Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint a Bárándy Gergely sajtótájékoztatója gyenge kísérlet arra, hogy eltereljék a figyelmet arról, hogy „az ország morális, gazdasági és pénzügyi válságban van”. Az ellenzéki képviselő azt javasolta a szocialista képviselőnek – aki egyébként megjelent sajtótájékoztatóján – vizsgálja meg, milyen jogi kategóriába tartozik, ha valaki másfél-két éven keresztül folyamatosan hazudik, négy évet feláldoz az ország életéből azért, hogy megtartsa politikai hatalmát. Kérdésre válaszolva Ágh Péter elismerte: Magyarországnak alkotmányos keretek között kell működnie, és csak az ezen keretek között szervezett demonstráció támogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!