Hírek

2006.11.07. 06:30

Felelősségre vonható a cégvezető

Januártól a cégvezetőknek is felelniük kell a feketefoglalkoztatásért. Növekszik a kiszabható bírság összege is.

Tóth Marcella

Erősíteni kívánja a kormány a cégvezetők személyes felelősségét a munkaügyi szabályszegésekért. Januártól nemcsak a vállalkozást, hanem a főnököt is megbüntetnék munkaügyi jogsértés esetén.

A tervek szerint dupla bírság járna a feketefoglalkoztatásért, túlmunkáért, külföldiek engedély nélküli alkalmazásáért. Egyrészt akár húszmillió forintos büntetést is kiszabhatna a társaságra a munkaügyi felügyelő, másrészt a jogellenesen eljáró társaság ügyvezetőjének is fizetnie kellene. Százötvenezer forint bírság terhelné azt a cégvezetőt, aki megszegi a munkaviszony létesítésére, megszüntetésére és a munkabérre vonatkozó rendelkezéseket. Ugyanekkora lenne a büntetés a munkahelyiérdekképviselők jogainak megsértéséért, külföldiek illegális foglalkoztatásának elősegítéséért, valamint a munkavédelmi szabálysértésekért. A módosítás szerint jövőre ötvenezer helyett százezer forint lehet a legmagasabb kiszabható bírság akkor, ha a munkaadó az orvosi vizsgálathoz kötött munkakörben nem tudja igazolni a foglalkoztatott alkalmasságát. Hatvanezerről százezer forintra nőne a legmagasabb kiszabható bírság a munkaközvetítés és a munkaerő-kölcsönzés szabályainak megsértéséért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!