Hírek

2006.11.28. 19:24

Elvonás a nyugdíjasoktól is

Több megszorítást is tartalmaz a nyugdíjasok számára a hétfőn este elfogadott törvény. Lapunk egyenként elemezte ki a változások pontjait.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Kevesebb pénzre számíthatnak azok a nyugdíjasok, akik jövőre is dolgozni akarnak – fotó: Kallus György
[/caption]A jövőben nem lehet a jelenlegi feltételekkel munkát vállalni a nyugdíjasoknak, illetve azoknak, akik előrehozott nyugdíjat kapnak. A hétfőn elfogadott nyugdíjtörvény számos egyéb változást is hoz, amelyek jelentős része 2008-tól lép életbe. A kedvezőtlen változásokat ugyanakkor még befolyásolhatja a Fidesz népszavazási kezdeményezése. Ha az Alkotmánybíróság zöld utat ad a referendumnak és a népszavazáson megkapja a szükséges támogatást a javaslat, akkor a hétfőn elfogadott törvény pontjait meg kell változtatni.

A hétfői döntéseken kívül hosszú távon egyéb megszorításra is számíthatnak a nyugdíjasok. Kormánypárti politikusok már többször is meglebegtették a nyugdíjkorhatár kitolásának lehetőségét. Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank főigazgatója a köztelevízió hétfői adásában úgy fogalmazott: a jövőben valószínűleg nem kerülhető el a törvényes nyugdíjkorhatárnak a további emelése és valószínűleg tovább kell szigorítani az induló nyugdíj megállapítását is.

Összeállításunkban a közeljövő változásait tekintjük át.

Milyen plusz adóterhek sújtják azt a nyugdíjast, aki jövő évben is dolgozik?
A korhatár feletti vagy alatti nyugdíjazástól függetlenül keresetük után a jelenlegi 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot meg kell fizetniük. A törvény szerint ennek fejében többletnyugdíjat is szereznek: nyugdíjukat minden 365 nap után 0,4 százalékkal meg kell emelni.

Mi lesz azzal, aki előrehozott nyugdíj mellett dolgozik?
Előrehozott nyugdíj esetén 2008. január elsejétől, ha valaki dolgozik, és a minimálbérnél többet keres, a korhatár elérésig szüneteltetni kell nyugdíjának folyósítását.

Mennyi lesz az előrehozott nyugdíj korhatár 2009 után?
Az előrehozott nyugdíj korhatára a férfiak esetében marad a 60 év, a nőknél viszont folyamatosan emelkedik majd. A jelenlegi 57 helyett 59 év lesz 2009. január 1-jétől és 2011. december 31-ig. Ennek feltétele még a 37 éves szolgálati idő is. 2012-től a korhatár várhatóan 60 év lesz, ugyanúgy, mint a férfiaké jelenleg.

Érinti-e az előrehozott nyugdíj összegét az, ha valaki hamarabb megy nyugdíjba?
Az előrehozott nyugdíj csökkentett összegű lesz, annak függvényében, hogy a jogosult életkorából hány hónap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez. A csökkentés havi 0,1 százaléktól 0,4 százalékig terjed.

Vannak-e ez alól kivételek?
Ha valaki korán kezdte a munkaviszonyát, és ledolgoz 39 évet (férfi) akkor nem kell megvárnia a nyugdíjkorhatárt, hamarabb is nyugdíjba mehet. Őt nem érintik a változások. Ezt a kedvezményt a kormány el akarta törölni, ám a Fidesz és az SZDSZ nemmel szavazott.

Hogyan számolják ki ezután a nyugdíjakat?
2008 január elsejétől a nettó kereseteket kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy az érintett 7-8 százalékkal kevesebb nyugdíjat kap. Általánosságban elmondható tehát az, hogy aki teheti, annak célszerű élnie jövőre akár a „normál”, akár az előre hozott nyugdíj lehetőségével.

Fidesz: eltűnik a 13. havi nyugdíj

A kormány intézkedései következtében a 13. havi nyugdíj el fog tűnni, még inkább megélhetési kérdéssé válik a nyugdíjaslét – jelentette ki a nyugdíjtörvény változásaira reagálva Iván László. A fideszes politikus emlékeztetett az MSZP választási ígéreteire, amelyben a nyugdíjak gyors felzárkóztatását, a vásárlóértékének növekedését vállalták. Ezzel szemben januártól a nyugdíjakat mindössze 4 százalékkal emelik – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!